Школа за опитни шофьори: Изпреварване към оня свят

  • 24.09.2018 8:33 /
  • 1693 /
  • 1
Школа за опитни шофьори: Изпреварване към оня свят

Вие не сте зад волана от една-две години и смятате, че вече имате доста опит в шофирането. По обичайния ви маршрут се движите почти на автопилот, спазвате знаците автоматично, включвате мигачите без да се замислите. Но как бихте постъпили в неочаквана ситуация на пътя, винаги ли ще вземете вярното решение? 

Всеки път. когато човек се движи по тесен път, водещ нагоре, сърцето бие малко по-бързо - дали отсреща няма да ни налети някои "палав" шофьор. Особено притеснително е, когато разбираш, че от другата страна на хълма в насрещното към тебе идва камион. Ами, ако някой иска да го изпревари? Глупаци има много. 

И така, шосето е с ширина около 7 метра, намира се в хълмиста местност. Пред вас на около 25 метра при спускане с вашата скорост се движи камион. След спускането започва доста стръмно изкачване с дължина около 200 метра. Скоростомерът на колата ви показва 70 километра в час. Естествено, възниква желанието да изпреварите, но на хоризонта изведнъж се показва автомобил в насрещното платно. Как ще постъпите в тази ситуация? 

Ето няколко варианта за действие. Само единият от тях ще е оптимален, но кой?   

1. Незабавно ще започна да изпреварвам  

2. Ще изпреваря автомобила веднага, след като се размина с насрещния автомобил. 

3. Ще се откажа от изпреварването до края на изкачването. 

При тези случаи особено важно е да си представите, къде ще се окаже вашият автомобил към края на маневрата. Дори при условието, че насрещното платно е празно, ако вие не успеете да завършите изпреварването до средата на изкачването, то  вие трябва да се откажете от него. Все пак, иззад хълма може да изскочи автомобил в насрещното. И тогава вие ще се окажете в ролята на глупака, за който бе споменато в началото. С оглед на това, също не означава, че изпреварването трябва да започне незабавно в дадената ситуация. Преди изкачването шофьорите и на двата камиона ще се опитат да ускорят, за да използват силата и на инерцията по време на предстоящото изкачване. 

Разбира се правилата ясно гласят, че вие не трябва да пречите на изпреварването, като увеличавате своята скорост. Но, съдейки по личен опит, това правило помнят и спазват доста малко гора.  Освен това, вие ще трябва да започнете да изпреварвате без да имате запас от скорост, което значително ще увеличи пътя за маневрата и, най-вероятно, тя няма да бъде завършена преди сблъсъка с насрещния автомобил. Очевидно е, че в дадения случай най-безопасният ще е третият вариант. 

Ако започнете изпреварване след разминаването с насрещния транспорт, вие ще се изравните с камиона почти на самия връх на хълма и, ако в това време там има автомобил в насрещното, аварията е просто почти неизбежна. Що се отнася до първия вариант, то той е възможен, но само при условието, че вашата скорост видимо е доста по-голяма от изпреварвания камион. Тогава, започвайки маневрата както се казва с летящ старт, тя може да бъде завършена доста безопасно. Но в условията на нашата задача скоростта на лекия автомобил е равна на тази на камиона, така че трябва да се откажем от първият вариант за развой на събитията. 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • НАСКО
    26.09.2018 11:18
    При условие, че разстоянието за изпреварване е 200 м., скоростта е само 70 км/ч. и е на баир без видимост, то наистина трябва да си глупак, за да изпреварваш! По-добре изчакай за по-добри условия!