Шест народни метода как да спестим до 40% от горивото за месеца

  • 28.08.2019 7:00 /
  • 1233 /
  • 0
Шест народни метода как да спестим до 40% от горивото за месеца

Неумолимият ръст на цените на бензина кара много шофьори сериозно да се замислят за възможността да преминат към друг вид транспорт или дори да си закупят електромобил. 

При това повечето шофьори въобще не се замислят за начините за икономия на бензина в процеса на експлоатацията на колата. 

Ако вие се възползвате от посочените по-долу препоръчки, то можете да разчитате на внушително намаляване на разходите на бензин. 

1 Редововно техническо обслужване 

Наличието на порведи и неизправности само по себе си затрюднява работата на автомобила, карайки силовия агрегат да работи с по-голямо натоварване. 

Най-чувствителни в това отнпшение за възлите и системите, които работят с въздушните и горивните филтри, а също и колелата, намаляването на налягането в които помага за повишаването разхода на бензин с до 3%. 

2. Разтоварването на автомобила 

Има директна връзка между натовареността на автомобила и количеството гориво, което той потреблява. 

Става дума за масата на товара, който се намира в салона или багажника. 

Например, всеки 100 килограма гарантират допълнителни 0.4 литра разход на 100 километра. 

Затова най-добре не претоварвайте совето возило и редовно правете ревизии, махайки ненужните материали, инструменти и вещи. 

3 Корекция на стила на каране 

Бързото ускорение и резките спирания могат да увеличат потреблението на гориво с до 40% в градски условия и до 30% при извънградско шофиране. 

Затова се препоръчва да се избягват задръстванията и да се откажете от динамичния стил на шофоране ако от него няма нужда. 

4 Спазване на умерен скоростен режим

Бързото каране, както и бавното не е оправдано от гледна точка на икономията на бензин. Работи известен закон на физиката: колкото повече се увеличава скоростта, расте и коефициента на съпротивление, което увеличава натоварването върху двигателя.  

Затова се порепоръчва да се придържате към скоростта от около 80 километра. Ако показателят надмине 95 километрам разходът ще се увеличи с около 15%. 

5 По-рядко включвайте климатика 

В лятно време използването на климатичното оборудване изглежда необходимост, но трябва да се има предвид, че климатикът увеличва разхода на гориво с до 25%. 

Ситуацията се усложнява и от това, че самият двигател интензивно отделя топлона, карайки охлаждащото оборудване да работи с големи енергийни разходи. 

За да не се пуска климатика, опитните шофьори предлагат при ниски скорости да се отварят прозорците, което ще създаде вентилационен ефект с хладно обдухване на салона. 

6 Намаляване времето на подгряване на двигателя 

В хладните региони на практика подгряването на силовия агрегат преди тръгване си е норма. 

И далеч не всиките шофьори знаят, че работата на празен ход потреблява доста голям обем от гориво. 

През зимния период при силни стуфове се увеличава и разхода на бензин, затова дори и 20 минути подгряване всеки ден в течение на цялата зима може да ви струва солидна сума 

Естествено това не означава, че колата ви не трябва да се използва. Но, според експертите, повечето съвремени модели съвсем спокойно може да си тръгнат по пътя след само 3 минути подгряване. 

Искате да научавате най-интересното и най-новото от света на автомобилите? Харесва ви да четете съвети за вашата кола или да се наслаждавате на ретро кадри от автомобилната история? Тогава ни харесайте във Фейсбук! 

КОМЕНТИРАЙ