Шест грешки при подаване на ток и палене на кола с паднал акумулатор

  • 16.02.2021 19:26 /
  • 3919 /
  • 0
Шест грешки при подаване на ток и палене на кола с паднал акумулатор

Грешка1: Инструкциите на автомобила, но кой ги чете? 

Съвременните инструкции, по правило, разрешават колата да се запали с акумулатор от друга. Ами, ако не. Много производители предпочитат да мълчат - тоест, всичко е на ваш страх и риск. Ако нещо "умре", заводът производител няма да носи отговорност. 

Някои компании (Nissan и Subaru) забраняват докосването на корпусите на автомобилите. Други (Mazda, Subaru) изискват преди запалването да се стартира мотора на колата донор. Странен и небезопасен за бордовата електроника способ, но производителят го препоръчва - значи, има основание за това. 

Грешка: Даваме ток на неизправна кола 

Ако съвременната кола след няколко опита не успее да запали - работата не е в умрелия акумулатор. Трябва да търсим причината в някоя неизправност, а не напразно да изтощаваме акумулатора. 

Да се провери е лесно: ако акумулаторът е разреден, стартерът се върти бавно или дори въобще не се върти. Но ако стартерът работи нормално, а двигателят "не оживява" - сваляйте кабелите и пращайте собственика в сервиз. 

Грешка 3: Стартираме миниван от малолитражка 

Капацитетът на акумулатора на колата донор трябва да е не по-малък (а дори и по-голям) от капацитета на колата реципиент. Глупаво е да се прави опит да се пали многолитров двигател на замръзнал дизелов автомобил от малолитражка. 

Стандартната батерия на леката кола не е разчетена за извънредни токове, затова, най-вероятно, тя ще се разреди бързо или ще излезе изцяло от строя. 

Грешка4: Неправилно съединяване на кабелите 

Изглежда, че разлика няма, кои кабели се съединяват първо - "плюса" или "минуса". Но всъщност има. 

Ако първо се съедини минуса, а след това се включи и плюса, то всяко случайно докосване на плюса с масата ще бъде равносилно на късо съединение.

Кабелите направо ще засияят, електрониката ще откаже, може да има и възпламеняване. 

Ако първо се съедини плюса, то подобни случайности няма да са страшни. Също не е добра идея да се слага кабела с плюса на клемата с минуса. 

Грешка 5: Използват се нестандартни кабели 

Тънките кабели може да се употребяват при дългото зареждане на паднал акумулатор. Но за преминаване по тях на стартерен ток те не са разчетени: първо ще се разтопят, а след това ще и изгорят. 

Това, за съжаление, се отнася и за редица кабели, продаващи се за стандартни. За да издържат кабелите пусковия ток, площта не трябва да е по-малка от 16 мм2.

Грешка 6: Откачаме акумулатора на колата донор 

При следващото палене донорът може да си има неприятности. Най-малката от тях е нулиране на индивидуалните настройки, запазени в оперативната памет. 

За други последствия, например Ауди, е известно следното: "възможни са грешки в блоковете за управление, а също и временни ограничения в работата на отделни функции, а при някои системи настъпва необходимостта от нова адаптация, с помощта на определени манипулации". По-просто казано, ще изскочт най-различни проблеми.  

 

КОМЕНТИРАЙ