Седем начина за намаляване на стреса след адско задръстване

  • 23.07.2019 8:00 /
  • 197 /
  • 0
Седем начина за намаляване на стреса след адско задръстване

Два часа безперспективно стоене на едно място... Искате да си пийнете? Да предположим, бира! Без съмнение! Разбираме ви. Впрочем, има по-ефективни и по-малко вредни начини за намаляване на стреса.  

Приятел пита друг: "Можеш ли да караш?". Вторият отговаря: "Е какво има за можене, висиш в задръстването и това е". Всъщност огромните задръствания са истински причинител на стрес дори и за най-спокойния шофьор. Но стресът някак си трябва да бъде намаляван... Да се гаврътне чашка с искряща  течност или поне халба с бира? По-добре да включим фантазията и да не прибягваме до такива способи.  

1. Гледайте вода 

Спасявайки се от задръстването, спрете колата и малко се разходете - раздвижете се и елате на себе си. Ако е възможно - в градинка или парк, където има по-малко хора. Би било добре да си събуете обувките и да походите бос по тревата. Впрочем, и десетминутно седене на пейка на фона на чуруликането на птиците ще е достатъчно, за да се почувствате по-добре. При това не трябва да мислите за проблеми, необходимо е да се съсредоточите върху чувствата, наслаждавайки се на парка, мириса, звуците. 

А ако има някъде градска рекичка с мостче, направо безценно, водата може да се гледа безкрайно.  

2.Дишайте дълбоко 

С дихателна гимнастика може да се занимавате и в колата, без да спирате.  

Отлично помага дихателната гимнастика. Това е много лесно: просто дишайте бавно и дълбоко, преброявайки по 3-4 секунди. Или дори не бройте, а само дишайте дълбоко. Главното е да чувствате как се повдига и отпуска диафрагмата. Всъщност, дихателната гимнастика може да се практикува и зад волана - ако няма възможност да се спре и да се направи разходка. При това трябва да се обърне внимание на стойката на гърба, той трябва да е изправен.  

3. Дъвчете 

Любопитно е, че стресът може да бъде преборен дори с най-обикновената дъвка - тя намалява нивото на кортизола, който често е наричан хормона на стреса. Затова вие винаги трябва да имате поне една дъвка в колата си. По-трудно е в колата да държите шоколад и шоколадови бонбони - разтапят се, но такива могат да бъдат купени и в най-близкия магазин. Горчивият шоколад е добър натурален антидепресант, помагащ за секрецията на хормона дофамин, предизвикващ чувството на удоволствие. 

4. Усмихвайте се

След разходката може да потеглите към дома, да настроите климатика на комфортна за вас температура и да си включите приятна музика, нещо от рода на лек джаз, лаундж или амбиънт. А може би и дори да се насладите на тишината в купето. И отново, стараейки се да си мислите за приятни неща - семейство, приятели, успехи на работа, предстояща отпуска. Опитвайте се да се усмихвате, дори и изкуствената усмивка понякога помага.  

5. Топнете се във ваната 

У дома задължително си вземете душ или се топнете във ваната. Най-добре под звуците на успокояваща музика. Ако признавате фитотерапията - може да използвате ароматни добавки, като лавандула или цитруси. След това си облечете удобни домашни дрехи, прочетете любима книга или гледайте забавен филм. Може да не гледате новините, защото ще ви причинят нов стрес. 

6 Спорт и други 

Още? Прекарайте времето с децата, поиграйте си с котката, разходете кучето. Отлично намаляват стреса и спортните занимания. Идеално е да покарате колело или леко да потичате. След това от стреса, получен при задръстването, няма да има и следа. С него ще се справи и полезният стрес от физическите упражнения. Ако вие спортувате във фитнес, в който предлагат масажи, превъзходно. 

7 Хапнете

Добре успокоява и добрата храна, чаят. Най-важното - да не се тъпчете, защото може да ви стане тежко и ще заспите трудно. А сънят, както е много добре известно, е най-доброто лекарство срещу стреса на света.  

Искате да научавате най-интересното и най-новото от света на автомобилите? Харесва ви да четете съвети за вашата кола или да се наслаждавате на ретро кадри от автомобилната история? Тогава ни харесайте във Фейсбук! 

КОМЕНТИРАЙ