С какво да заменим спирачната течност в колата при спешни случаи на пътя

  • 15.07.2021 12:50 /
  • 22518 /
  • 0
С какво да заменим спирачната течност в колата при спешни случаи на пътя

Нека си представим за момент следната неприятна ситуация: изтекла е цялата спирачна течност. Наблизо няма магазини, няма други шофьори, няма как да повикате евакуатор, а трябва да тръгнете веднага.

Така че възниква логичният въпрос: възможно ли е да се замени спирачната течност в автомобила за кратък период от време, за да се стигне до дестинацията и квалифицирана помощ?

Отговорът на този въпрос е: да, можете! Но подобни съвети за водачи трябва да се използват само в най-крайните и безизходни случаи.

Спирачната течност в автомобила е необходима за осъществяване на предаване на силата от главния спирачен цилиндър към спирачните цилиндри на колелата. Не е необходимо да се напомня, че спирачната система в автомобила е една от най-важните и ключови системи, включително и от съображения за безопасност.

Заслужава да се отбележи, че автомобилите се нуждаят от редовна поддръжка и проверки на критичните системи. На първо място, спирачната система.

Пет проблема, които се случват на автомобилите в жегите

По време на поддръжката на спирачната система трябва да се обръща особено внимание на маркучите. Те трябва да се проверяват поне два пъти годишно. Най-честата причина за изтичане на спирачна течност е повредата на един от тези маркучи.

Ако ситуацията е такава, че никой не може да ви помогне, първо трябва да се запуши спирачната тръба, към която е прикрепен повреденият маркуч. Това може да стане чрез деформиране на самата тръба или чрез завинтване на подходящ болт в нея. Следващата стъпка е да се намери временен заместител на спирачната течност.

В най-крайния случай, когато не е останало нищо друго и няма възможност за повикване на евакуатор, може да се използва една от следните четири заместващи течности:

Антифриз - един от най-добрите варианти сред екстремните. Не предизвиква ръжда, не кипи и не замръзва. При необходимост може лесно да се източи от разширителния резервоар на двигателя.

Течността за хидроусилвател е отлична алтернатива, но ще бъде изключително трудно да се набави. В повечето случаи шофьорите не разполагат с резервна. Може да се направи опит за източването й от помпата на хидроусилвателя. Най-малката грешка в обема обаче просто ще доведе до повреда на хидроусилвателя на волана.

Какво да направите, когато крушките на фаровете светят лошо или изгарят бързо

Водата е най-лошият от крайните варианти. Тя трябва да се използва само в най-крайните случаи. През зимата в спирачките не трябва да се налива вода - тя ще замръзне. В други сезони тя може лесно да закипи по време на спиране. Най-важното е, че водата в спирачната система може да причини корозия в бъдеще.

Незамръзващата течност е също толкова лош вариант, колкото и водата. Недостатъците са същите, с изключение на това, че не се превръща в лед при ниски температури. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ