Разкриха как шофьорите сами си повишават разхода на масло в двигателя

 • 01.03.2023 9:04 /
 • 34987 /
 • 4
Разкриха как шофьорите сами си повишават разхода на масло в двигателя

Допустимият разход на масло за сравнително нов и изправен двигател е 5-10 грама на 100 литра изгорял бензин. Ако двигателят вече е по-износен, каквито са моторите на болшинството коли у нас, то тогава вилицата се разтваря от 25 до 100 грама масло, пише Факти бг.

Това е, ако говорим за бензинов атмосферен агрегат. Турбо моторите са по-ненаситни. Въпреки това, до 80 грама масло на сто литра изразходвано гориво е напълно приемливо явление.

Много по-лошо е , когато на всеки хиляда изминати километра трябва да доливате поне 1 литър масло в двигателя. Ще прочетете доста препоръки, че такъв разход на масло, особено за германски премиум автомобили е напълно нормален, но ако колата ви харчи над литър масло на 1000 километра, то знайте, че трябва да посетите сервиз или още по-добре да се отървете от нея.

И все пак: защо дори съвременните автомобили доста често страдат от "повишен разход на масло"? Често самият собственик на автомобила е виновен за подобно явление. Нека да разгледаме няколко причини. И първата от тях се крие в съмнителната смазка, която нашите сънародници често наливат в колите, за да спестят пари.

Пакетите добавки на различните производители се различават, както и техническите показатели на двигателите също се различават. Всеки производител ясно оказва с масло с какъв вискозитет трябва да се кара автомобила. И ако не спазвате тези препоръки, двигателят може да прибегне до неравномерна работа, включително такава, свързана с прекомерна консумация на масло.

Шофирането извън пътя и при трудни климатични условия, когато двигателят изпитва повишено механично натоварване, също може да доведе до повишен разход на масло. Често прегряване, обороти в червената зона, дрифт и постоянен кикдаун - всичко това бързо ще доведе до факта, че трябва да спрете, за да долеете двигателно масло, независимо, че автомобилът ви е сравнително нов.

Дори каране с ремарке лесно ще увеличи разхода на масло. Всичко, както се казва, трябва да се прави разумно. Не бива да демонстрирате вашите състезателни умения пред другите, още повече върху кола, която отдавна не си знае километрите.

Ако искате да спестите както усилия на двигателя, така и пари, трябва да следвате препоръките на автомобилните производители, които посочват допустими отклонения и други технически изисквания за двигателното масло, включително разходната му норма. И ако тези параметри са различни на вашата кола, по-добре е незабавно да изпратите „железния кон“ за диагностика.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Go6o
  01.03.2023 11:47
  Умни сте браво кой ви плаща заплати за тия прозрения пълни каца без дано с вода
 • Go6o
  01.03.2023 11:48
  Чак пък разкритие
 • Бахти
  02.03.2023 6:09
  тъпотиите сте написали. Нещо за ментетата на масла защо няма?
 • Железен кон
  03.03.2023 10:42
  А, стига бе, верно ли?