Първите признаци на повреда на автоматичната скоростна кутия в автомобил

 • 15.10.2023 7:01 /
 • 23788 /
 • 2
Първите признаци на повреда на автоматичната скоростна кутия в автомобил

За първи път признаците за повреда в автоматичната трансмисия на автомобил идват тихо, почти незабележимо. Но, разбира се, наличието на проблеми със скоростната кутия в автомобила става все по-забележимо и засяга комфорта и безопасността на водача и пътниците.

Неправилна работа или трудности при превключване на скоростите може да са първите сигнали за проблеми в тази система.

Промяна на характеристиките при смяна на скоростите

Един от първите признаци на повреда на автоматичната трансмисия може да бъде промяна в начина на превключване на предавките. Може да забележите, че превключването става по-малко гладко, рязко или отнема повече време за превключване между предавките.

Тези промени може да показват проблеми с вътрешните компоненти на трансмисията.

Шум и тресене при превключване на скоростите

Забелязвате необичайни шумове или вибрации при превключване на скоростите, това може да означава проблем. Шум, подобен на къртене, тропане, метален шум и др. Вибрациите могат да бъдат забележими при шофиране или при превключване на определени предавки.

Тези знаци обикновено показват проблеми с механизма за превключване или неправилно функциониране на съединителя.

Липса на реакция при превключване на предавките

Натискате педала на газта или се опитвате да превключите на друга предавка и автоматичната скоростна кутия не реагира, това може да е признак за проблем. Липсата на реакция се дължи на проблем с електрическата система на трансмисията или проблем с хидравличната система.

Проблеми със задна скорост

Друг признак за неработеща автоматична трансмисия е проблем с превключването на задна предавка. Някои собственици може да изпитат проблеми при превключване на тази предавка, като забавяне или отказ. Това показва проблеми с обратната операция.

Теч на трансмисионна течност

Течът е един от възможните признаци на счупена автоматична скоростна кутия. Ако забележите следи от масло или течност, появяващи се под вашето превозно средство, които са яркочервени или тъмнокафяви на цвят, това може да означава теч на трансмисионна течност.

Течовете могат да идват от различни места: о-пръстени, уплътнения, свързващи маркучи или резервоар за трансмисионна течност.

Повишен разход на гориво

Това е феномен, при който автомобилът изразходва повече гориво от обикновено, за да измине същото разстояние. Това може да бъде причинено от различни фактори и може да има отрицателно въздействие върху бюджета на собственика на автомобила и околната среда.

Загуба на мощност и намалена производителност на автомобила

Ако забележите загуба на мощност и намалена производителност на автомобила, препоръчително е да се свържете със специалист за диагностика и отстраняване на причините за проблема. Незабавното коригиране на проблема ще помогне за поддържането на добрата работа на вашия автомобил и ще предотврати потенциални щети и скъпи ремонти. Разбира се, ако се появят тези симптоми, водачът трябва да се консултира с автомобилен сервиз или специалист, специализиран в ремонта на трансмисии.

Само опитен техник може точно да определи причината за повредата и да предложи най-подходящото решение. Ако забележите някакви странности в работата на скоростната кутия, запишете час за диагностика възможно най-скоро.

Кой знае, може би ще имате нужда от ремонт на автоматична скоростна кутия?

Цената на ремонта на автоматичната трансмисия е напълно оправдана, тъй като навременното отстраняване на неизправности ще помогне да се избегнат радикално сериозни проблеми, когато трансмисията е в авариен режим или автомобилът категорично отказва да се движи.

В някои случаи е възможно регулиране или подмяна на някои части от автоматичната трансмисия в автомобила. В по-сериозни случаи обаче може да се наложи техник да ремонтира или дори напълно да смени трансмисията.

В този случай собственикът на автомобила може да се сблъска със значителни разходи. Ето защо собствениците на автомобили с автоматична скоростна кутия трябва да бъдат внимателни към първите признаци на повреда на тази система и да не се колебаят да потърсят квалифицирана помощ.

Само навременните и компетентни ремонти или поддръжка ще ви помогнат да запазите производителността и издръжливостта на скоростната кутия във вашия автомобил.  

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • tyuytu
  04.10.2023 22:23
  Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами----- https://urlis.net/biocom
 • Anonimen
  04.10.2023 23:38
  Бащати ли ти ги говори тези глупости или редакторът ти е супер прост,та ти плаща за тъпотий?снимали сте механична кутия,а говорите за автоматична!толкова сте проЗти,че се чудите каква тъпотия да измислите.