При спешна ситуация: Ето с какво да заменим спирачната течност

 • 09.03.2023 10:50 /
 • 35775 /
 • 6
При спешна ситуация: Ето с какво да заменим спирачната течност

Нека си представим за момент следната неприятна ситуация: изтекла е цялата спирачна течност. Наблизо няма магазини, няма други шофьори, няма как да повикате евакуатор, а трябва да тръгнете веднага.

Така че възниква логичният въпрос: възможно ли е да се замени спирачната течност в автомобила за кратък период от време, за да се стигне до дестинацията и квалифицирана помощ?

Отговорът на този въпрос е: да, можете! Но подобни съвети за водачи трябва да се използват само в най-крайните и безизходни случаи.

Спирачната течност в автомобила е необходима за осъществяване на предаване на силата от главния спирачен цилиндър към спирачните цилиндри на колелата. Не е необходимо да се напомня, че спирачната система в автомобила е една от най-важните и ключови системи, включително и от съображения за безопасност.

Заслужава да се отбележи, че автомобилите се нуждаят от редовна поддръжка и проверки на критичните системи. На първо място, спирачната система.

По време на поддръжката на спирачната система трябва да се обръща особено внимание на маркучите. Те трябва да се проверяват поне два пъти годишно. Най-честата причина за изтичане на спирачна течност е повредата на един от тези маркучи.

Ако ситуацията е такава, че никой не може да ви помогне, първо трябва да се запуши спирачната тръба, към която е прикрепен повреденият маркуч. Това може да стане чрез деформиране на самата тръба или чрез завинтване на подходящ болт в нея. Следващата стъпка е да се намери временен заместител на спирачната течност.

В най-крайния случай, когато не е останало нищо друго и няма възможност за повикване на евакуатор, може да се използва една от следните четири заместващи течности:

Антифриз - един от най-добрите варианти сред екстремните. Не предизвиква ръжда, не кипи и не замръзва. При необходимост може лесно да се източи от разширителния резервоар на двигателя.

Течността за хидроусилвател е отлична алтернатива, но ще бъде изключително трудно да се набави. В повечето случаи шофьорите не разполагат с резервна. Може да се направи опит за източването й от помпата на хидроусилвателя. Най-малката грешка в обема обаче просто ще доведе до повреда на хидроусилвателя на волана.

Водата е най-лошият от крайните варианти. Тя трябва да се използва само в най-крайните случаи. През зимата в спирачките не трябва да се налива вода - тя ще замръзне. В други сезони тя може лесно да закипи по време на спиране. Най-важното е, че водата в спирачната система може да причини корозия в бъдеще.

Незамръзващата течност е също толкова лош вариант, колкото и водата. Недостатъците са същите, с изключение на това, че не се превръща в лед при ниски температури. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • ттт
  09.03.2023 11:43
  "Нека си представим за момент следната неприятна ситуация: изтекла е цялата спирачна течност". Авторите не се ли сещат, че за да изтече спирачната течност трябва да има дупка и каквото и да се налее в системата, също ще изтече.
 • Бързашки
  10.03.2023 14:49
  Евала за съвета. Дано не ми се налага да се възползвам от него . Ами носете си бе колеги. Вода антифриз спирачна течност течн.за чистачки масло хидр.течност въже кабели за палене и инструменти.
 • Някой
  10.03.2023 23:45
  Веро за чистене на чиний, изпробвано от баща ми преди години.
 • Марин
  11.03.2023 9:47
  Пълна глупост.По закон нямате право на движение при теч от спирачната система.Крайно опасно е.Статията е писана от лаици за да има нещо писано и генерира интернет трафик.
 • Валентин Желязков
  11.03.2023 12:09
  Аз лично съм карал и то доста време(месеци наред) с домашна ракия(не се майтапя)!Това го знам от баща ми(изпробван метод от 90-те години)!Също не замръзва и не предизвиква корозия!За кипенето,не знам!Не съм забелязал!Но тогава бях тийнейджър и не пиех ракия.Сега не ми остава за спирачките!
 • Ненов
  11.03.2023 16:47
  С хидравлично масло може да се замени спирачната течност но спирането е по тромаво.