Препоръки на специалисти за по-здравословен въздух и хигиена в колата

  • 25.11.2022 10:50 /
  • 719 /
  • 0
Препоръки на специалисти за по-здравословен въздух и хигиена в колата

Автомобилите изкачват на все по-високи и по-високи технологични нива - но търсенето на хигиена по отношение на въздуха в помещенията едва ли се увеличава в същата степен.

Препоръките на специалистите показват начини за ползване на по-здравословен въздух в колата. Те се обявяват против препоръките на производителите.

Експертите критикуват, че като хигиенна мярка за здравословен вътрешен въздух в автомобила производителите на превозни средства определят твърде дълги интервали между смяната на въздушния филтър на климатичната система, пише auto-press.

Как може да се повлияе на здравето и как вентилационната технология помага споделя д-р Андреас Винкенс, който е собственик на инженерен офис с фокус върху качеството на въздуха в затворени помещения, хигиената в HVAC системите и технологията за измерване на околната среда.

Важни особености на шофирането с електромобил през зимата

„Има рисков потенциал“, казва Винкенс - „Автомобилната климатична система трябва да се оценява по подобен начин на тази в сградите. Дали прашец, мухъл или фин прах, но в идеалния случай тези частици трябва да се отделят от филтрите на климатичната система. Разбира се, ако филтрите не се сменят редовно или се сменят неправилно, имаме проблем“.

В ръководствата за експлоатация на автомобилите обикновено смяната на филтърната система е посочена на дванадесет месеца.

„В една кола всъщност трябва да се сменя по-често“, подчертава експертът - „Следователно промяна след шест месеца е препоръчително. Преди пролетта, т.е. преди поленовия сезон, е също препоръчително да стане смяната, както и в края на поленовия сезон, преди зимата.“

Кои автомобили се обезценяват най-много и най-малко за 5 години употреба

В противен случай собствениците на автомобили биха карали през зимата с вредни вещества в климатичната система. Изпарителят е мястото, където въздухът се поддържа хладен. Той също трябва да се почиства редовно, иначе започва да смърди в колата, предупреждава експертът.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ