Прагматично: Ето кои електромобили си струва да закупим СНИМКИ

  • 03.11.2019 10:50 /
  • 11297 /
  • 0
Прагматично: Ето кои електромобили си струва да закупим СНИМКИ

Американците са се опитали да изяснят единичната цена на един километър в зависимост от цената на електромобила и обявения му пробег с едно зареждане. За сравнение са взети най-популярните електрически автомобили, които по принцип вече са в състояние да преодолеят повече от 400 км с едно зареждане и в същото време струват средно от 35 000 до 40 000 долара.

За да разберат конкретната цена на един километър, авторите на експеримента просто разделили цената на един или друг автомобил с резерва за разстояние, което може да бъде преминато и получените цифри са сравнени помежду си. Така се е достигнало до своеобразен хит парад на електромобилите, които струват най-малко в съотношението цена-автономност.

Вярно е, че на американския пазар има един нюанс - за много електрически превозни средства държавата дава възможност да ги купувате с отстъпка до 7 500 долара. Самите автори не се съсредоточават върху тази възможност, а взимат стойността от ценовите листи.

И така, как изглеждат петимата победители?

Най-достъпните електрически автомобили

Nissan Leaf.

5-то място - Nissan Leaf. Това е най-евтиното предложение на американския пазар на електрически автомобили с базова цена от 29 990 долара; Вярно, резервът за изминато разстояние след зареждане е само 240 км. От друга страна, по-скъпата версия Leaf Plus вече е в състояние да покрие 360 км с едно зареждане, а цената му е 36550 долара. И чрез прости изчисления се получава, че цената на 1 км резерв на по-скъпата версия е 162 долара.

 

Kia Niro EV

4-то място - Kia Niro EV. Този електромобил е със запас от 384 км, но цената му е повече - 38 500 долара. Все пак по-големия резерв за преминато разстояние след зареждане докарва нещата до 161 долара за един километър.

Революция сред електромобилите: Представиха автомобил, който се зарежда за 5 минути (СНИМКИ)

Tesla модел 3

3-то място - Tesla Model 3. Да, свещената Tesla не заема първо място, а само трето. Но тя предлага голям избор от версии. Например диапазонът на Standard Range с обхват от 354 км и цена от 35 400 долара почти настига Niro. Но версията Standard Range Plus със запас  от 400 км и цена от 39 490 долара показва още по-атрактивната цена - 158 долара. Е, и накрая, най- дългият обхват, който изминава 500 км с едно зареждане и струва 47 990 долара, демонстрира още по-ниска единична цена на километър - 155 долара.

 

Chevrolet Bolt EV

2-ро място - Chevrolet Bolt EV с показател 154 долара за 1 км (с пробег 383 км). В същото време следващата година трябва да бъде пусната нова версия на електрическия автомобил със запас от 416 км, който може би ще заеме първото място в този списък, но при условие, че цената не надвишава 37 100 долара.

Ето кои са най-бързите електромобили в света (СНИМКИ)

Hyundai Kona Electric

1-во място - Hyundai Kona Electric. Всъщност, имайки предвид последните успехи на този електромобил на пазара, първото му място е доста очаквано. Но само погледнете резултата, с който колата го е получила: с резерв от от 415 км и цена от 36 950 долара единичната цена на километър е ... само 143 долара!

Защо заедно с най-добрите по отношение на избрания критерий да не бъдат представени и най-лошите? И така, първият в списъка е Audi e-tron. Повече пари не означава повече прагматизъм. При цена от 74 800 долара със запас от 330 км, цената на 1 км резерв за тази машина е 367 долара. Но ако смятате, че Audi е основният аутсайдер в тази класация, значи много грешите.

Всички знаем за популярните сега електрически автомобили Fiat 500e? С 135 км резерв за преминаване и цена от 32 995 долара, за всеки километър собственикът му ще плати 393 долара! /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ