Поредна главоблъсканица: Да изплашиш пешеходеца или да си застрашен от удар отзад

 • 09.08.2018 10:33 /
 • 2455 /
 • 2
Поредна главоблъсканица: Да изплашиш пешеходеца или да си застрашен от удар отзад

В населен пункт вие се движите с около 50 километра в час и се приближавате към стоящ до тротоара автомобил. Пътят е двулентов и в двете посоки. Виждате, че иззад паркираният джип се появяват двама пешеходци. Единият притичва през пътя и спира на разделителната лента, пропускайки насрещния транспорт.

Вторият се забавя и, правейки две крачки, се спира пред вас на пътя. И двамата пресичат пътя на непозволено място. В задното огледало вие забелязвате приближаващ се към вас автомобил. В какво се състои опасността и как ще постъпите?  

Предлагаме ви няколко варианта за развой на събитията.  

 

Първо да определим откъде идва опасността. 

В дадената ситуация основната опасност представляват пешеходците, особено онзи, който се намира в нашата лента за движение. Впрочем, щом и двамата така са изскочили на пътното платно, то от тях може да се очаква всичко: Стоящият на разделителната лента може да тръгне назад, както и този, който се е забавил, да хукне напред. Но опасност произлиза и от шофьора на автомобила зад вас - той може да не успее да реагира на спирането на първия автомобил, макар и да е длъжен да спазва дистанция, позволяваща избягването на сблъсък. 

Във втория случай вие ще лишите пешеходеца от възможността да се дръпне назад, принуждавайки го да бяга напред. Наблюдавайки вашата маневра, шофьорът на жълтата кола може да реши да ви изпревари от ляво и тогава опасност ще има и за двамата пешеходци. Затова, подобно решение не е удачно. Що се отнася до третото решение, то изглежда за предпочитане и дава повече шансове на пешеходеца с чантата. 

Разбира се, пешеходците в дадената ситуация не се държат коректно, нарушавайки правилника.  

Но, след като така се е получило, ситуацията трябва да бъде урегулирана от шофьора. 

Четвъртият сценарий позволява да се намали риска от удар отзад и дава на пешеходеца с чантата допълнително време, за да направи оценка на обстановката и да отстъпи назад, за да ви пропусне. 

Най-безопасният вариант обаче е първият. Той дава възможност на пешеходеца да вземе осмислено решение. Що се отнася до шофьора на жълтия автомобил, то остава да се надяваме, че той не нарушава правилата за движение и спазва, разчитайки на силните си спирачки, дистанция, позволяваща му да спре без авария. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • kyky
  07.08.2018 11:18
  да ви пикая на тъпия превод...
 • шофьор
  09.08.2018 12:59
  имах такава ситуация - колата зад мен спря, но 3-тата ни удари и двамата. Децата бяха добре, но ламарините бяха съсипани. 3-ия шофьор избяга. родна картинка