Основни причини за балансиране на колелата на колата и кога е необходимо да се извърши

 • 29.10.2023 10:50 /
 • 1625 /
 • 2
Основни причини за балансиране на колелата на колата и кога е необходимо да се извърши

Балансирането на колела е една от процедурите, които оказват влияние върху надеждността и безопасността на автомобила. Лошо балансираните колела значително влошават комфорта и управлението на автомобила. Освен това повреждат частите на шасито.

За да се осигури оптимална работа на автомобила, балансирането на колелата трябва да се извършва периодично. В тази статия ще разгледаме основните моменти на балансирането на колелата и препоръките за неговото прилагане.

Защо трябва да се балансират колелата?

На първо място, важно е да се разбере, че балансирането на колелата е процесът на коригиране на неравномерността в теглото. Колелата на автомобила трябва да се въртят равномерно, в противен случай това може да доведе до проблеми както при шофиране, така и при износване на гуми и части на окачването.

Както джантите, така и гумите имат асиметрично разпределение на теглото. За привеждането им в баланс се използват специални тежести. Необходимото тегло и местоположението на монтажа им се определят с помощта на балансираща стойка.

Основни причини за балансиране на колелата:

Осигуряване на комфорт и безопасност: Неравномерното тегло на колелата води до вибрации по време на каране, което прави шофирането по-малко удобно и може да увеличи риска от злополука. Дисбалансът на предните колела причинява вибрации на волана. Задните - на каросерията.

Намаляване на износването на гумите: Неравномерното износване на гумите може да намали живота им и да повлияе на сцеплението с пътя. Балансирането помага да поддържате гумите си в добро състояние и да ги износвате по-равномерно.

Специалисти провериха качествата на премиум гумите Continental и Michelin ВИДЕО

Подобрено управление и комфорт: Правилно балансираните колела осигуряват по-добро управление на автомобила, особено при високи скорости.

Кога трябва да балансирате колелата си?

Когато сменяте или монтирате нови гуми или джанти: Ако купувате нови гуми или джанти за вашия автомобил, винаги ги балансирайте, преди да ги монтирате на автомобила. Това ще помогне да се избегнат проблеми в бъдеще.

При смяна на сезоните: Балансирането на колела е особено важно преди настъпването на нов сезон (лято или зима), когато сменяте комплекта. Това ще ви помогне да осигурите безопасност и комфорт при смяна на различни видове гуми.

Автоексперт показа евтин и достъпен начин как огледалата на колата да остават сухи в дъжда ВИДЕО

След повреда на колелата или гумите: Ако ударите колелото в бордюр, дупка или друго препятствие на пътя, това може да доведе до деформиране на джантата или повреда на гумата. След такива случаи обезателно трябва да се извърши балансиране.

При съвет от механик: Ако забележите неравномерност при движение, вибрации или други признаци на проблем, вашият механик може да препоръча балансиране на колелата, за да коригира тези проблеми.

Заключение: Балансирането на колелата е важен аспект от грижата за автомобила, който влияе върху безопасността, комфорта и дълголетието на вашия автомобил. Като следвате указанията за балансиране, можете да поддържате автомобила си в добро състояние и да осигурите удобно и безопасно пътуване. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • bobi
  29.10.2023 10:55
  Разпродажба! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена----->> https://e.vg/mono
 • Тука
  29.10.2023 19:44
  Тука и да правиш баланс и да не правиш джантите ти са квадрат