Няколко изпитани начина за преодоляване на заспиването зад волана

  • 01.05.2022 10:50 /
  • 2022 /
  • 1
Няколко изпитани начина за преодоляване на заспиването зад волана

Практиката показва, че не само през нощта, но и през деня може да се заспи на пътя. За това са виновни преумората, монотонността на дългото пътуване и редица други фактори.

Възниква банален въпрос: как да избегнем неприятностите? Очевидно няма универсални инструкции. Но опитните шофьори на камиони имат свои собствени рецепти. Днес ще ви разкажем за някои от тях.

Най-простият съвет: ако внезапно ви се прииска да подремнете по време на път, не се противопоставяйте на желанието на тялото си - спрете встрани от пътя или на специален паркинг (което е за предпочитане), изключете двигателя и подремнете. Понякога само 15 или 20 минути са достатъчни, за да ви държат будни през следващите няколко часа.

Тревожни сигнали

Много шофьори наивно вярват, че все някак ще стигнат до целта си. Човекът обаче е слаб по природа: енергийните му запаси бързо се изчерпват. След това има проблеми.

За да не изкушавате съдбата, най-добре е да се настроите по следния начин: веднага щом се появят първите сигнали за умора, непременно си вземете почивка. И тук е уместно да се даде формулировка на понятието "тревожни сигнали".

Пет начина да удължите живота на амортисьорите на автомобила си

Работата е там, че твърде уморените шофьори започват да виждат и да се влияят от миражи. Щом се появят, трябва да осъзнаете, че нещо не е наред, и да преодолеете желанието си да продължите да шофирате.

Най-страшна е илюзията, която е близка до реалността: колата се движи напред, пунктирните линии на пътната маркировка преминават под колелата, а шофьорът не забелязва как очите му се затварят и той вече дреме...

Изводът е, че е много важно да не пропускаме този първи предупредителен звънец, който се появява много преди появата на виденията.

Друг също толкова важен момент: ако не си спомняте, че сте изпреварили "мотаещ се" автомобил, или не можете да си спомните местността, по която сте минали последните километри, значи сте на ръба на опасността.

Какво общо има Луната и каква е ролята на храната?

За да можете да се противопоставите на внезапния прилив на отпуснатост и сънливост, има няколко практични съвета, които можете да вземете предвид.

На първо място, не трябва да съсредоточавате цялото си внимание върху пътя. Винаги можете напълно безопасни за себе си и за другите участници в движението да гледате в различните посоки - това е просто завъртане на главата. Ако е нощ, хвърляйте кратки погледи към луната или към тъмния край на горския пояс. Проверено е - помага.

Прости правила и съвети как да предпазите окачването на автомобила си

При дълго пътуване не се препоръчва обилно хапване. По-добре е да вземете такава храна, която може да се яде с една ръка (втората, както разбирате, е заета с волана). Препоръчително е да правите това периодично, за да имате винаги парче храна в устата си. Винаги е по-трудно да заспите, когато устата ви е пълна.

Уверете се, че предварително сте се запасили с много минерална вода или силен чай. Кафето и модерните енергийни напитки невинаги имат отрезвяващ ефект. Често те са ефективни само в началото на приема им, последван от сънливост.

"Ядрена" ментова дъвка 

Няма да е излишно да се запасите с дъвки: на всеки крайпътен щанд можете да намерите "ядрена" ментова дъвка, която ще накара дори хремавия човек да започне да диша. Спрете за три до пет минути и сложете дъвката в устата си, за да се почувствате по-бодри.

Като обобщение е разумно да повторим истината, с която започнахме: ако почувствате умора, не отлагайте спирането, спрете настрани и поспете. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • https://easydating4u.site
    01.05.2022 11:14
    Клуб за секс запознанства - https://easydating4u.site