Нещата, за които да внимавате, когато използвате веригите за сняг

  • 11.02.2023 10:50 /
  • 3219 /
  • 0
Нещата, за които да внимавате, когато използвате веригите за сняг

Подходящото оборудване е от съществено значение при шофиране в зимни пътни условия. Тъй като веригите за сняг рядко са част от ежедневната употреба, добре е да се знае за какво да внимавате, когато ги използвате.

В допълнение към зимните гуми се препоръчва дълбочина на протектора от най-малко четири милиметра.

Веригите за сняг пък могат да бъдат необходими поради пътните условия или защото пътен знак, показващ гума с верига , изисква тяхното използване. Този пътен знак може да се намери предимно в планински и ски райони.

Няма по принцип задължение да имате вериги за сняг. Но дори и без знаци, може да се наложи поставяне на веригите за сняг, за да се отървете от снега и леда по пътя. Има смисъл да използвате веригите само на ледени и заснежени пътища, в противен случай пътната настилка и веригата могат да бъдат повредени, пише auto-press.

Тъй като веригите подобряват сцеплението, но в същото време влияят на поведението при шофиране и спиране, разрешено е каране с тях само до максимална скорост от 50 км/ч. Отбранителният, внимателен и адаптиран стил на шофиране е по-важен от всякога.

Начини за увеличаване на пробега на електрическите автомобили през зимата

Ако отивате на зимна почивка с кола, определено трябва да се информирате предварително за изискванията за това зимно оборудване там.

В някои страни веригите за сняг вече са задължителни. Особеност в Австрия - ако са предписани вериги за сняг, могат да се използват само тези, които отговарят на ÖNORM V5117 или V5119.

Когато купувате вериги за сняг, важно е да обърнете внимание на размера на гумите на колата ви, който може да бъде намерен на самите тях, защото не всяка верига пасва универсално на всеки размер гума.

Повечето производители на автомобили определят броя на веригите за сняг – според тях един комплект обикновено е достатъчен.

Понякога са необходими два комплекта за превозни средства със задвижване на четирите колела. Не забравяйте да следвате инструкциите на производителя.

Ако използвате комплект, за поставянето му винаги трябва да изберете задвижващия мост. При предно задвижване веригите се монтират на предните гуми.

Самите вериги за сняг често се различават по цена и комфорт. Простите и често по-евтини вериги понякога могат да бъдат малко по-сложни за закрепване. По-скъпите модели обикновено са по-лесни за сглобяване и в зависимост от модела автоматично се затягат.

При тесни калници трябва да се използват деликатни вериги за сняг, тъй като те са особено плоски и имат пластмасова защита на алуминиевите джанти.

Кои са недостатъците на автоматика на колите, проявяващи се през зимата

За да сте подготвени за извънредни ситуации, препоръчително е да изтренирате поставянето на веригите у дома в спокойна среда, като преди това се запознаете с упътването за поставянето им. По този начин могат да се избегнат ненужни грешки при сглобяването и повреда на автомобила.

Ако трябва да поставите веригите за сняг в на пътя в заснежен зимен район, препоръчително е да шофирате до безопасно място като паркинг или зона за почивка.

За да се подобри видимостта ви при работата по поставянето им, се препоръчва включване на аварийните светлини и носене на светлоотразителна жилетка с висока видимост.

Когато монтирате самата верига, правилното й натягане трябва да бъде настроено според инструкциите на производителя. Ако веригите са разхлабени, те ще повредят автомобила, ако са твърде стегнати, могат да се скъсат по време на каране.

След като веригите за сняг са монтирани, изминете няколко метра, ако е възможно, за да проверите поставянето и натягането им за да можете да ги регулирате, ако е необходимо.

КОМЕНТИРАЙ