Не бъди жертва: Най-популярните схеми за мамене на шофьорите на паркинги

  • 09.01.2020 9:02 /
  • 3051 /
  • 0
Не бъди жертва: Най-популярните схеми за мамене на шофьорите на паркинги

На какво ли не са готови престъпниците, само и само да спечелят на чужд гръб и да измъкнат със схеми колкото се може повече пари от доверчивите хора. 

В особена рискова зона се намират шофьорите. Запознайте се с няколко разпространени схеми за измама на собствениците на коли, които престъпниците ползват най-често на паркингите. 

Звънец 

Някои шофьори, блокирайки изхода от паркинга, оставят своя номер под чистачката на предното стъкло. Именно от това се възползват и измамниците. Те звънят на жертвата и казват, че знаят, къде тя може да си намери регистрационните номера, които току що са били свалени от тях от колата.  

Само, че за информацията ще трябва да се плати: да им се преведе по сметка определена сума пари. За да не ставате жертва на тази лъжа, се постарайте да намерите такова място за паркиране, че на които да не блокирате други автомобили, а също и не оставяйте своите контакти на показ за всички.

Бутилка

Шофьорът пълзи между колите и внезапно чува звук от удар, сякаш се е ударил в паркирана кола. В действителност злосторникът е хвърлил празна пластмасова бутилка по страничния калник или задната част на движещия се автомобил. 

Самият шофьор, изплашен изскача от колата, но там вече го чакат разярените "жертви", които му показват повредената си предварително кола, искайки обезщетение.  

Подобна схема бе разпространена и по магистралите, но сега тя действа предимно на паркингите. 

В дадения случай може да ви спаси само видеорегистратор. В противен случай вие няма как да докажете своята правота. 

Ще трябва да давате пари за чужда, предварително повредена кола. 

Помощник 

В този капан попадат обикновено неопитните водачи, които трудно паркират в жилищна зона, задръстена с коли. 

Когато човекът се опитва да направи маневра, внезапно се появява "неравнодушен минувач", който предлага да ви помогне с паркирането. Наивният шофьор изпълнява всичките указания на мнимия помощник, дава назад и се удря в друга кола. 

"Минувачът" веднага изчезва, сякаш въобще не го е имало, но от удареният автомобил изскачат разярени батки, които настояват за компенсации. 

Естествено изплашената жертва, по правило, дава всичките си пари, за да избегне проблемите. 

Пешеходец 

Това е класическа схема, която, за съжаление, е позната на много шофьори. 

По време на движение на колата от нищото изскача пешеходец, който се хвърля пред колата. Веднага наблизо до вас се появяват свидетели, които потвърждават вината ви. 

Съответно, на жертвата не ѝ остава нищо друго, освен да даде пари, за да избегне проблемите. 

Макар и реална вина за произшествието шофьорът да няма - това е била само една инсценировка. 

Естествено, в този случай невинността на шофьора може да бъде доказана само с видеорегистратор. 

Включване 

Тази схема измамниците прилагат, когато виждат, че жертвата се опитва да се включи в главна улица. Престъпниците се движат по главната улица,а след това забавят ход, любезно пропускайки жертвата. Доверчивият шофьор започва маневрата и внезапно пускащият го водач натиска газта. Произтича катастрофа. 

Естествено в дадения случай е виновна жертвата, защото се е включвала от второстепенен път и е трябвало да пропусне автомобила, който се е движел по главния. 

Заключение 

Най-ефективният начин да се застраховате от подобни неприятности е да си сложите в колата видеорегистратор, който ще записва всичко, което става на улицата.

Също така при спорни ситуации могат да помогнат камерите за наблюдение. А и въобще, ако вие случайно се окажете в капана на злосторници, сблъскали сте се с изнудване за пари, веднага викайте на помощ полицията. 

Не се връзвайте на измамниците. Ще останете учудени колко много от "пострадалите" ще се изпарят още на секундата, когато им кажете, че викате органите на реда.  

КОМЕНТИРАЙ