Не бъдете безразсъдни: Съвети за младите шофьори

  • 19.03.2020 7:59 /
  • 613 /
  • 0
Не бъдете безразсъдни: Съвети за младите шофьори

За начинаещите шофьори може да е доста трудно да започнат да карат сами, след като си получат шофьорската книжка: те не само трябва да могат да се справят с нестандартните ситуации без помощта на инструктора, но и да знаят техническите аспекти на автомобила. 

Янис Ванкс, шеф на DBS, и Гатис Титов, шеф на Circle K, дадоха няколко важни съвета за начинаещите шофьори, които да им помогнат да се чувстват по-уверени на пътя. 

Мисли за маневрата, а не за колата зад теб 

Не е важно, дали става дума за паралелно паркиране или за ляв завой по време на интензивен трафик: неопитните шофьори често правят по-сложни маневри, а другите шофьори трябва да чакат по-дълго, докато не се изчисти улицата или кръстовището. 

Това предизвиква притеснение у начинаещите шофьори, заради което маневрирането им става още по-сложно. 

Експертите препоръчват при такива ситуации да се запази спокойствие и шофьорът да се съсредоточи върху маневрата, а не върху автомобила, който стои отзад, дори и водачът му да се опитва с всячески сигнали да ви даде зор.

Не бъдете самоуверени и безразсъдни 

Янис Ванкс казва, че много млади шофьори започват да изпитват зад волана невероятно чувство на самоувереност, мислейки, че всичко им е по силите. 

Това се случва някъде около година след получаването на книжката: "Струва им се, че те вече имат достатъчно опит, затова започват да шофират агресивно, правейки рискови маневри. Важно е да се чувстваме уверени на пътя, но да не се губи бойната готовност, изпълнявайки рисковани маневри и да се надценяват способностите, независимо от опита при шофирането". 

Научете се да не се въвличате в опасни ситуации 

Янис Ванкс е убеден в това, че човек да се научи да се справя с опасни и извънредни ситуации може само благодарение на опита или на обучаването на безопасно шофиране. 

За решаването на такива ситуации са необходими както теоретични, така и практически знания за това как най-добре да се справим с обстоятелствата, а също и навици за бързо реагиране: най-добрият и безопасен начин е да посетим училище за безопасно шофиране, а не да учим всичко на пътя, 

Да се запознаем с техническите особености на автомобила 

Освен способността да управлявате автомобил и знанията за правилата за движение по пътя, вие също трябва да помните основните технически особености на колата, когато започнете да я управлявате сами. 

Младите шофьори, които не са свикнали редовно да се грижат за своите транспортни средства, могат да имат проблеми със запомнянето на тези неща, като проверката на налягането в гумите, смяната на маслото, застраховката и редица други важни моменти. 

Също е важно да познавате вашия автомобил, например значението на всяко копче и лампа, да се грижите за всичко - от сезонността на течността на чистачките до комплекта с инструментите. 

Изберете подходящото гориво 

Това на пръв поглед изгледа забавно, но младите шофьори действително често забравят от коя страна се налива горивото в колата или дори смесват бензина с дизела. 

Експертите съветват винаги да се помни и за своевременното зареждане с гориво, използването на добавки за предотвратяване на конденз в резервоара, който може да намали експлоатационния срок на горивните филтри.  

КОМЕНТИРАЙ