Най-мръсната част на колата ще ви отврати на фона на COVID-19

  • 24.03.2020 8:00 /
  • 9395 /
  • 0
Най-мръсната част на колата ще ви отврати на фона на COVID-19

Воланът на автомобила е по-мръсен от седалката на чинията в обществена тоалетна. Това показа ново изследване.  

 

И в условията на всеобщата паника за хигиена във връзка с коронавируса тези данни имат още по-голяма стойност. Потенциално смъртоносните форми на микробите, свързани с коронавируса, може да се намерят на волана, дръжките на вратите и багажника в повечето автомобили. 

Експертите съветват автомобилът да бъде дезинфекциран ежедневно. 

Скорошно изследване, проведено от застрахователна компания, показа, че средно в автомобила живеят над 600 единици бактерии на всеки един квадратен сантиметър. 

Шокиращо е, че това е 19 пъти повече, отколкото може да се намери върху седалката на тоалетната чиния. 

Средностатистическият човек прекарва в колата си средно по девет часа в седмица, а това означава, съществено висока вероятност за заразяване с опасния коронавирус, превзел целия свят. 

Микробите се размножават не само по твърдите повърхности, като волана и дръжките на вратите, но има и риск от попадане на микроби в меките покрития - дамаска и килимчета - на вашия автомобил, а след това те да попаднат чрез вас и във вашия дом. 

Бактериите, които могат да предизвикват хранително отравяне, често присъстват в креслата за деца. Много шофьори често чакат по няколко месеца преди да измият колата си изцяло - отвътре и отвън, но това може да доведе до разпространение и увеличение на опасни бактерии. 

На собствениците на автомобили горещо се препоръчва всеки ден да почистват автомобила си с битови дезинфектанти и в ръкавици за еднократно ползване. Макар това може да ви се струва прекомерно, тези действия ще намалят риска от попадане на смъртоносни бактерии в автомобила и ще намали нивото на опасност за пътниците и шофьора. 

Важно е да се почистват участъците, с които човек редовно има допир, като волана, дръжките на вратите, копчетата или ръчките за стъклата, коланите за безопасност и сензорните екрани. 

Експертите също препоръчват шофьорите да почистват и таблото с приборите, защото въздухът, разнасящ бактерии, постоянно минава покрай него. 

Бактериите, които обитават автомобилите. 

Един от най-разпространените видове бактерии, откривани в 80% от автомобилите, е pseudomonas aeruginosa, която може да предизвика кожни лезии и респираторни инфекции. 

Фекалните стрептококи са откривани в едно на всеки 14 превозни средства. 

Една от най-разпространените причини за хранително отравяне е бактерията bacillus ceres. Тя често се открива в автомобилите на родителите в поставките за чаши и детските столчета. 

Най-мръсните места 

Според изследването, багажникът е най-мръсното място, където бактериите са четири пъти повече, отколкото по копчетата на обществен асансьор. 

Вероятно, това се свърза с факта, че почти една трета от хората превозват градински аксесоари и материали за ремонт в багажника всеки месец (1700 бактерии на квадратен сантиметър). 

След багажника се нарежда седалката на шофьора (1200 бактерии), поставката за чаша (616) и волана (612).

Междувременно джиповете са най-мръсните автомобили с над 4710 бактерии на квадратен сантиметър, след тях са хечбеците и спортните автомобили.  

 

КОМЕНТИРАЙ