Натиснах ESP бутона в колата - какво наистина се изключи?

  • 25.04.2023 8:53 /
  • 33087 /
  • 0
Натиснах ESP бутона в колата - какво наистина се изключи?

Всеки собственик на автомобил може да изпадне в ситуации, в която трябва да натисне бутона ESP OFF.

Какво е ABS?

ABS е антиблокираща спирачна система . За първи път е представен през 1970 г. Още в средата на 70-те години автомобилите BMW 7-series и Mercedes-Benz W116 предлагат монтирането на ABS като стандартна опция. 

ABS осигурява на автомобила допълнителна безопасност при използване на спирачната система. Преди това, с рязко натискане на педала на спирачката, колелата напълно блокираха. Благодарение на ABS, колелата не блокират, а се въртят леко. Благодарение на това водачът има възможност да контролира колата и дори да маневрира.

Какво е ESP?

Малко по-късно се появява и системата ESP (от англ. Electronic Stability Program) - електронна система за динамична стабилизация. Системата функционира благодарение на съвместната работа на електронни сензори, които анализират данни за скорост, ускорение, ъгъл на завиване. Това автоматично коригира спирачния момент.

Какво представлява системата против подхлъзване?

TCS (Система за контрол на сцеплението) е контрол на сцеплението или система за контрол на сцеплението, предназначена да предотврати пълно приплъзване на колелата при ускоряване на пътища с ниско сцепление.

TCS използва електроника, за да наблюдава дейността на двигателя и да прилага спирачки към избрани колела, за да елиминира приплъзването и да увеличи максимално сцеплението на гумите.

При различните марки превозни средства системите за контрол на сцеплението могат да имат различни обозначения: ASR, ETC, A-TRAC или TCS.

Тяхната същност обаче остава непроменена: предотвратяване на приплъзване на задвижващите колела. Работата на тези системи се основава на информация, получена от сензори, които контролират скоростта на въртене на всяко колело.

Каква е разликата между ESP и ABS?

Разликата между ABS е да намалява налягането в спирачките, след като сензорът засече блокиране на колелата. ESP, от своя страна, при поднасяне осигурява спиране на едно от колелата.

Системата TCS работи на същия принцип в случай на приплъзване на колелата. Ако тези мерки са неефективни, електрониката ще ограничи потока на гориво, дори ако педалът за газ е натиснат.

Какво се случва, когато ESP е деактивиран?

Всичко зависи от модела на автомобила. При някои е деактивиран само ABS, при други допълнително е деактивиран частично ESP. Това означава, че системата за стабилност намалява влиянието си върху работата на спирачната система.

Въпреки това, по време на аварийно спиране при висока скорост, електрониката остава незаменим помощник.

Например при първото поколение Hyundai Creta ESP се изключваше по следния начин: след първото натискане ABS се изключваше, а при повторно натискане на бутона и задържане за три секунди ESP се изключваше напълно.

Моля, обърнете внимание, че ESP ще бъде деактивиран, докато двигателят спре или автомобилът достигне определена скорост. При различни модели този праг на скоростта може да бъде от 30 до 50 км / ч.

Кога трябва да се деактивира ESP?

Деактивирането на ESP има смисъл само ако възнамерявате да шофирате по сериозен офроуд. Във всички останали ситуации ESP е отлична застраховка в случай на загуба на контрол над автомобила.

Съвети за шофиране.

Опитайте се да отделите време, за да проучите инструкциите за използване на електронните системи на вашия автомобил.

Особено важно е да направите това преди пристигането на зимата. Тогава деактивирането на системите ще осигури нормално движение при трудни условия на пътя.

 

КОМЕНТИРАЙ