Наистина ли атмосферният двигател е по-добър от турбомотора

  • 09.01.2022 11:50 /
  • 9842 /
  • 0
Наистина ли атмосферният двигател е по-добър от турбомотора

През последните години производителите на автомобили предпочитат производството на бензинови турбодвигатели. Тези мотори имат редица предимства пред атмосферните, но имат и недостатъци.

Основните причини за голямото навлизане на бензиновите турбодвигатели са екологията и нормите на законодателството. Работата е там, че в повечето страни данъците се изчисляват на базата на работния обем на двигателя - колкото по-малък е той, толкова по-малко пари ще струва на собствениците. А наличието на турбодвигател помага за получаване на повече мощност от по-малък обем.

Друго предимство на турбомоторите е, че те са сравнително компактни и леки в сравнение с атмосферните двигатели с подобна мощност. Въпреки това турбодвигателите имат дълъг списък с недостатъци.

Ресурс

Опитите да се изстиска възможно най-много мощност от малък турбодвигател обикновено водят до сериозно намаляване на живота на двигателя. По-голямата част от съвременните турбоагрегати започват да "ядат масло" още при пробег от малко над 100 хил. км, а до 300 хил. км често не издържат без основен ремонт.

Атмосферните двигатели с малък обем също не винаги могат да се похвалят с огромен пробег, но в сравнение с турбомоторите те имат значително по-дълъг експлоатационен живот.

Атмосферните двигатели с работен обем над 2 литра обикновено могат да изминат половин милион километра без никаква намеса.

Консумативи

Експлоатацията на турбодвигателите винаги е по-скъпа. При тях се увеличават изискванията към смазката на двигателя и интервалите за нейната смяна. Освен това в турбодвигателите често се използват специални иридиеви запалителни свещи, които са значително по-скъпи от обикновените (въпреки че са по-дълготрайни).

Ето какво трябва да се направи след закупуване на кола втора употреба

Състоянието на въздушния филтър също е много важно за турбомотора - запушеният филтър може много бързо да го извади от строя.

Като цяло се препоръчва интервалите за обслужване на автомобили с турбодвигател да се намалят до 7-8 хиляди километра, особено при тежки условия на шофиране.

Отопление и охлаждане

Турбоагрегатите не обичат високите натоварвания, когато двигателят не е загрят. Ако ускорявате, докато е студен, може да съкратите живота на двигателя.

Също така не е препоръчително да изключвате турбодвигателя веднага след спиране, ако той е бил използван при максимално натоварване. За да се справи с този проблем, понякога се монтират специални таймери на турбото, които позволяват на двигателя да работи на празен ход за кратък период от време.

Сложност на поддръжката

Турбодвигателят е по-сложен, изисква по-квалифицирани специалисти за поддръжка, специални инструменти и по-голям брой компоненти, които могат да се повредят.

Икономичност

При някои условия на шофиране турбодвигателят може да използва по-малко гориво от атмосферен двигател с подобна мощност. Въпреки това реалният режим на експлоатация почти винаги нулира тази разлика.

За да се постигне оптимална производителност на турбодвигателя, той трябва да се поддържа в доста тесен диапазон от обороти. Атмосферните двигатели са по-еластични и могат да бъдат ефективни в по-голям диапазон от обороти.

6 популярни грешки, които шофьорите допускат при общуването с катаджиите

На практика това означава, че турбомотор и атмосферен двигател с еднаква мощност няма да се различават съществено по отношение на икономичността. Следователно автомобилът с турбомотор няма да спести пари от бензин.

Заключения

Както виждаме, атмосферният бензинов двигател не е толкова лошо решение за обикновен потребител без спортни амбиции. Въпреки това, ако искате по-голяма възвръщаемост от същия обем, не можете да минете без турбомотора. И разбира се за това ще трябва да се плаща не само при покупката на нов автомобил, но и при всяко планирано обслужване. Освен това цената на употребявания автомобил ще бъде доста по-ниска, тъй като експлоатационният живот на такива двигатели е по-малък. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 


 

 


 

 

 

КОМЕНТИРАЙ