Начини за увеличаване на пробега на електрическите автомобили през зимата

  • 03.02.2023 10:50 /
  • 770 /
  • 1
Начини за увеличаване на пробега на електрическите автомобили през зимата

Зимата е трудна за електромобилите - когато е студено, не само производителността на батериите намалява, но и е необходима допълнителна енергия в автомобила за отопление на купето. Експертите разкриват как може да се смекчи отрицателният ефект на студа.

„При температури около плюс десет градуса и по-ниски физическите процеси в батериите на електрическите превозни средства протичат по-бавно“ - казва Андреас Рихтер от DEKRA „Компетентен център за електромобилност“ - „Това намалява ефективността на съхранението на енергия и по този начин ефективния обхват на превозните средства.“

Според различни проучвания пробегът на електрическите автомобили през зимата намалява средно с 20 до 30 процента.

В допълнение към контрола на температурата на батерията в оптимален температурен прозорец чрез нагревател, вграден в батерията, отоплението на купето в електрическия автомобил също поглъща много енергия. Ето защо едно гаражно място - ако е възможно при умерена температура - си струва разходите.

Ето какво е правилното налягане в гумите през студеното време

„Също така има смисъл автомобилът да се свърже отново към станцията за зареждане четвърт час преди тръгването, за да може батерията да се загрее предварително“, обяснява експертът, цитиран от auto-press.

Ако имате подходящо оборудване, можете също да спестите електроенергия, ако отоплявате само зоната в автомобила, която се използва, като зоната за сядане на водача, и превключвате на режим на рециркулация на въздуха.

Също така не забравяйте да не оставяте вратите отворени твърде дълго, когато спирате, за да не оставите вътрешността да се охлади твърде много.

Определиха най-добрите нови автомобили според съотношението цена-качество СНИМКИ

През зимата също е препоръчително да използвате съществуващите опции за презареждане в движение. Когато е студено, обикновено трябва да планирате повече време за зареждане. И е по-ефективно да зареждате батерия с контролирана температура, отколкото студена.

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • pipo
    03.02.2023 11:36
    znaex si 4e e bokluk elektro