На жената и децата им се гади в автомобила: 11 начина да се справите с проблема

  • 27.06.2019 9:00 /
  • 1618 /
  • 0
На жената и децата им се гади в автомобила: 11 начина да се справите с проблема

Лекарите невролози доказаха, че в основата на това неприятно явление лежи ... информационният конфликт - несъответствието между информацията, постъпваща в главния мозък от различните сензори на човешкия организъм. Всичките неприятности възникват заради срив в работата на вестибуларния апарат. Този орган отговаря за това, ние твърдо да си стоим на краката и да реагираме на промените в положението на главата и тялото в пространството. 

Вестибуларният апарат е разположен във вътрешното ухо, в полуокръжните канали, запълнени с течност. Чувствителни власинки по стените на каналите реагират на колебанията на тази течност и движението на микроскопичните кристали - отолити. При промяна на положението на тялото и при движение тези кристалчета дразнят власинките и сигналите отиват в мозъка. 

Повечето хора разполагат с доста натренирани вестибуларни апарати и те не изпитват трудности нито във въздуха, нито в морето, нито на сушата. На болестта на движението са подложени между 5 и 10% от населението.  

Защо клатенето в автомобила предизвика морска болест? 

Всичко е много просто: първо хората се сблъскват с този феномен по време на морските пътешествия. Оттам идва и името на болестта.  

А сега вижте 11 начина, които ще ви помогнат да се справите с проблема по време на пътуване с автомобил. 

1 Избирайте си правилното място.

Най-доброто място в колата е предната седалка до шофьора. Там колебанията се усещат най-слабо. При това има и прекрасна гледка през предното стъкло, помагаща на организма да установява по-правилно отношенията с движещия се пейзаж. Забелязано е, че на шофьорското място клати още по-малко. Предложете на жената да седне зад волана вместо вас, ако все пак има книжка. 

2. Поставете креслото в най-ниското му положение. 

В този случай вие ще минимизирате амплитудата на колебанията на главата. В допълнение към това се постарайте да фиксирате главата си, натискайки я към подглавника. Отлично решение може да се окаже надуваемата възглавничка за врата.  

3. Откажете се от четенето по време на път 

Не трябва човек да чете книга, да води кореспонденция с мобилния си телефон или да работи с лаптоп. Ако го правите, вие ще засилите конфликта между фиксираните зрителни усещания и реакциите на организма на преместването в пространството. 

4 Не гледайте в страничните прозорци

Трябва да се гледа само направо, по посока на движението. Постарайте се да следвате условна линия, поставяйки я на около 50 метра пред себе си.  Тази препоръка е особено ценна при пътуване по планински пътища, когато допълнителното натоварване върху организма създава тресене, свързано с промените на височината и честите завои. 

5. Купете си близалки

Стюардесите преди излитане не случайно предлагат на пътниците близалки. Бонбоните за смучене са един от начините да се победи клатенето. Алтернатива може да е парче лимон или някой друг цитрус. 

6. Намалете температурата в колата 

Забелязано е, че топлината засилва гаденето при хората, склонни към морска болест. Настройването на климатика на по-ниска температура или интензивното проветрение през стъклата отслабват ефекта от клатенето. 

7. Подбирайте си мирисите 

Не само чистият въздух, но и мирисите в салона помагат против клатенето. Запасете се с аромати на розмарин, мента, лимон. Може да използвате и натурални етерични масла, намокряйки с тях носна кърпичка.  

8 Пийте вода 

Глътка вода, по-специално негазирана, може в буквалния смисъл да ви спаси по време на пътуване. Но избягвайте употребата на алкохол и бира, Също преди пътуването не се препоръчва да ядете мазна храна. 

9.Правете почивки 

Те са просто необходими, за да се направи пътуването по-комфортно за всичките пътуващи в колата. Препоръчва се да си почивате на всеки три часа.  

10. Спете 

Това е прекрасен начин да преминете през пътуването без никакъв проблем. Може да си помогнете да заспите с помощта на хапчета, препоръчани ви от лекар против морската болест. Все пак, рискувате да проспите всичко интересно по пътя.  

11 Подберете си таблетките 

Ако все пак горепосочените методи не са ви по сърце може да посетите аптеката и да попитате за препарат против морска болест. Някои от тези препарати дори присъстват в аптечките на космонавтите. 

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ