Може ли течността за чистачките на колите да се замени през лятото с обикновена вода

  • 19.06.2021 8:50 /
  • 1835 /
  • 0
Може ли течността за чистачките на колите да се замени през лятото с обикновена вода

През лятото някои шофьори се опитват да спестят малко пари, като заменят специалната течност за измиване на стъклата на автомобила с обикновена вода. Но всъщност, доколко това е ефективно и, най-важното, безопасно?

През топлия сезон пръскалките за измиване на стъклото се използват по-рядко, отколкото през зимата. Например при дъжд или за измиване на замърсяванията и насекомите по стъклото. Летният препарат за почистване на прозорци е на водна основа, в която се разтварят повърхностно активни вещества.

Важен момент: водната основа винаги е добре пречистена течност. Тоест, ако загребете вода от езеро и я прецедите през кърпа, няма да се получи алтернатива на закупената течност. Подобна вода е пълна с микроорганизми. Ако се постави като течност за чистачките, ще се получи забележима утайка, която рано или късно ще запуши дюзите.

Съвременните системи за измиване на стъклата са проектирани така, че една и съща течност да се подава не само към предното стъкло, но и към фаровете. Там дюзите работят под високо налягане. Ако те се запушат, е възможно да се наложи тези части да бъдат заменени.

5 неща, които разрушават бързо окачването на автомобила

Водата от чешмата също не е достойна алтернатива. Тя също ще създаде утайки, но този път варовити. Такива натрупвания са разрушителни за дюзите. Водата от кладенеца на вилата или техническата вода, която съдържа голямо количество различни соли, действа особено лошо.

Ако е необходимо да замените течността за миене на стъкла с вода, трябва да използвате пречистена питейна или специална дестилирана вода, макар че едва ли ще се спести много.

Някои шофьори се опитват сами да приготвят измиващата течност, като добавят към водата различни домакински химикали. Важно е да се спазва дозировката на активната съставка, за да не се разпенва прекалено много и да не оставя забележими ивици по стъклото.

По какви признаци да разберем дали километражът на колата е превъртян

Ако става въпрос за препарат за миене на съдове, достатъчно е да вземете една капачка от препарата за 4 литра вода. След използване самостоятелно приготвената течност, трябва да се изплакне цялата система с нормална, чиста вода, за да не се образуват отлагания по дюзите.

Ако искате да се занимавате с домашно приготвена течност, по-добре е да закупите концентрат за приготвянето ѝ от автомагазин. Не се разпенва много, но почиства добре. Основното нещо е да следвате инструкциите на производителя при приготвянето на разтвора. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ