Много хитър начин как да проверим качеството на маслото в двигателя и да отложим смяната му

 • 05.10.2022 9:33 /
 • 214570 /
 • 3
Много хитър начин как да проверим качеството на маслото в двигателя и да отложим смяната му

Интернет е пълен със съвети от опитни шофьори. Конкретно към този обаче трябва да послушат онези, които искат да икономисат от моторно масло, но не и в ущърб на двигателя. 

Мнозина са чували за този любителски начин за проверка на качеството на маслото за двигателя. До тази проверка често прибягват онези, които не сменят маслото през препоръчания от производителя срок или при определен пробег. 

В какво се състои той? Предлага се двигателят да поработи 5-10 минути, а след това моторът да бъде загасен, да се отвори капака и да се капнат няколко капки масло от щеката за проверка на нивото на маслото върху лист хартия. Ако петното е еднородно, светло с равни краища, вода няма - маслото е добре. Ако центърът е тъмен - маслото е твърде мръсно и е време да се сменя. 

Мнението на специалиста: 

"Този способ отдавна е известен, но що се отнася до съвременните масла той може да даде отговор само на един въпрос: дали маслото е черно или не. При това трябва да се разбере, че съвременните масла с хубави миещи свойства потъмняват доста по-бързо, като това говори за тяхната добра ефективност при работа. И особено бързо, смятай още от първата минута, маслото става черно в дизеловия двигател.

Опитът да се оцени степента на износване на двигателя по металните отблясъци в маслото, според мен, също е пореден провал. Все пак металните частици, имащи много по-голяма плътност от маслото, бързо ще "потънат" и няма да попаднат върху щеката за нивото на маслото. Същото ще стане и с водата, чиято плътност също е по-голяма от тази на маслото.

Да се оцени качеството на маслото може, само когато го източите прес съответното отверстие. Тогава и металните частици, и водата ще се видят. Но маслото пък вече ще е източено. Ще се наложи да слагате ново.

Вместо цялото това шаманство съветвам просто редовно да си сменяте моторното масло, дори по-често, отколкото препоръчва производителя. Тоест след 7500 километра. При това да се използват масла ма доказали се производители. Ако се опасявате от фалшификати, купувайте маслото само от фирмени бензиностанции или от специализирани дистрибутори. Списък с такива винаги може да се намери на страницата на производителя".

Присъдата

В миналото този начин може и да е работил и да е давал точен резултат, но, уви, днес той е безнадеждно морално остарял. Затова препоръчваме да не се търят хитри начини за отлагане на смяна на маслото. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Иван
  06.10.2022 6:43
  От цялата статия нищо не излезна освен сменяйте си маслото на време. Ако нещете да го сменяте продайте си колата и яжте пържоли,защота много ще вървите пеш
 • Богдан
  06.10.2022 6:46
  Продавам форд мондео със сменено масло и климатик (diesel)
 • Моя милост
  06.10.2022 20:09
  Претопляна манджа. Постоянно пишат стари истини. Повтарят ги за да имат аудитория и да правят рейтинг.