Лекари съветват: Това са идеалните температури в колата

  • 27.05.2020 8:56 /
  • 1985 /
  • 0
Лекари съветват: Това са идеалните температури в колата

Една от любимите екстри на всички шофьори е климатикът. В днешно време е трудно да се намери автомобил, който не е оборудванс такъв. И е толкова удобно – нагласяш идеалната за теб температура и пътуването е перфектно.

Но...

Какво смятат лекарите по въпроса за температурата в колата?

Според лекарите, най-комфортно човешкото тяло в открити условия се чувства пре температури от 16-18 градуса. На свой ред автомобилните експерти посочват малко по-високи стойности, като смятат, че оптималните градуси в салона на колата трябва да бъдат 22. Именно в такива условия шофьорът е концентриран най-добре, като през по-голямата част от времето въздуха трябва да бъде насочен в краката му.

При по-ниски температури - 18-20°C, съществува риска от простудни заболяванания, особено ако в колата има малки деца. Що се касае до увеличаването на топлия въздух в купето, той води до по-бърза умора и загуба на концетрация при шофьора.

Експертите съветват също така след продължително стоене на автомобила на едно място през зимата поне за 10-15 минути да се остави климатикът да вкара по-топъл въздух в салона. Съответно, през лятото се препоръчва системата да се настрои на 17-20 градуса, за да може купето да се охлади. След изтичане на това време климатикът трябва да бъде настроен на оптимално ниво.

КОМЕНТИРАЙ