Колко километра изминават електромобилите с напълно изтощена батерия

  • 25.08.2022 10:50 /
  • 3703 /
  • 0
Колко километра изминават електромобилите с напълно изтощена батерия

Когато батерията се изтощи, електрическият автомобил все още може да измине кратко разстояние. Журналисти от британското издание WhatCar са сравнили пробега на най-популярните електрически автомобили.

Изследването е част от мащабен тест на автомобили, задвижвани с батерии, което е определило колко далеч може да стигне електрически автомобил, когато батерията му е изтощена: това означава, че става въпрос за момента, когато бордовият компютър показва остатъчен пробег от 0 км, но автомобилът все още е физически в състояние да се движи.

Известно е, че както бензиновите, така и дизеловите автомобили разполагат с т.нар. авариен буфер - резерв от гориво, "скрит" за спешни случаи. Обикновено този резерв е достатъчен, за да изминете още 40-80 км и да стигнете до най-близката бензиностанция.

Електрическите автомобили имат подобна система: ако таблото показва, че батерията няма повече енергия, това не означава, че електрическият автомобил веднага ще спре.

Ето как може да повредим двигателя на колата през лятото

WhatCar установи, че някои модели могат да изминат още 20-30 км след показване за пълно изтощаване на батерията. Разбира се, невинаги е достатъчно да стигнете с кола до най-близката точка за зареждане, но в град този резерв определено е достатъчен.

BMW i4 eDrive40 M Sport е най-добрият в това отношение: в теста на британските си колеги автомобилът показа общ пробег от 509 км, от които 30 км са резервни. Kia Niro EV и Volvo XC40 Recharge му "дишат във врата", като резервният им пробег е само 27 и малко километра.

Ето кои електромобили са се представили най-добре в конкретната класация:

BMW i4: 30 км

Kia Niro EV: 27,2 км

Volvo XC40 Recharge: 27,2 км

Volkswagen ID.5: 24 км

Kia EV6: 20,8 км

MG ЗС ЭВ: 20,8 км

Tesla Model 3: 20,8 км

Tesla Model Y: 17,6 км

Cupra Born: 16 км

BMW iX3: 8 км.

 

 /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ