Колко дълго може да оставите колата да работи на празен ход, без да й навредите

  • 03.12.2020 9:20 /
  • 2979 /
  • 0
Колко дълго може да оставите колата да работи на празен ход, без да й навредите

Има много спорове около празния ход на автомобилите, което от време на време поражда различни заблуди и митове.

Всеки шофьор поне веднъж е чувал за това, че оставянето на колата да работи на празен ход не е много добре за двигателя. Ето защо на мнозина би било интересно да разберат колко време е възможно да не се прави нищо, преди компонентите на автомобила да започнат да се повреждат.

Основното нещо, което трябва да се разбере, е, че няма начин да се избегне празен ход по време на шофиране. Има редица ентусиазирани шофьори, които уверяват, че по време на дълги периоди на бездействие, например в задръстване, е по-добре въобще да се изключи напълно двигателя на автомобила. Така се предполага, че износването ще е по-малко, а също и разходът на гориво ще се намали.

Всъщност това не е така. Това е така, защото първо стартирането на автомобила е свързано с повишено количество гориво, и второ, оказва огромно натоварване на силовия агрегат, което също износва конструктивните елементи, участващи в процеса.

Загадъчният бутон "Валет" в колите: За какво се използва и къде се намира

В действителност празният ход не причинява значителни щети на двигателя и всички други елементи на конструкцията. Във всеки случай, степента на износване на компоненти на празен ход със сигурност не надвишава степента на износване, която се получава по време на нормално шофиране.

Разбира се, отрицателните последици от работата на машината на празен ход, макар и съпоставими по степента на причинените щети, имат малко по-различен характер.

3 начина за бързо и правилно полиране на автомобилните фарове ВИДЕО

Основният проблем при празен ход е, че при ниски обороти появата на отлагания в маслото се ускорява, което затруднява работата на двигателя. Ако има твърде много такива отлагания, тогава могат да се появят проблеми, включително с маслената помпа.

За да не се доведе ситуацията до сериозни ремонти в дългосрочен план, опитните шофьори силно препоръчват след всеки сравнително малко или повече дълъг престой на празен ход (от 15 минути) да се поставя двигателя на високи обороти за непродължително време. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ