Колко често трябва да се сменя антифризът в колата

  • 28.01.2021 10:20 /
  • 3694 /
  • 1
Колко често трябва да се сменя антифризът в колата

Антифризът, както всяка друга техническа течност, има склонността да губи полезните си качества по време на продължителна експлоатация. Лесно е да се досети човек, че за да може тази течност да продължи да изпълнява правилно функциите си, антифризът трябва да бъде заменян своевременно.

Но колко често трябва да се прави това? Всеки шофьор, който не иска да изпада в неприятни ситуации, свързани с непланиран ремонт на машината, трябва да знае това.

Нека започнем с най-важното: преди да се заемете с процедурата за подмяна на антифриза, няма да е излишно да се запознаете с препоръките и инструкциите за конкретната течност, оставена от самите производители на антифриза.

Също така трябва да се запознаете с техническата документация на вашия автомобил. В раздела за работата на двигателя трябва да се съдържа информация за това кой клас антифриз е необходимо да се използва. Всичко това ще даде отговори на повечето въпроси и ще спаси шофьора от огромен брой проблеми свързани с преждевременно износване и повреда на двигателя.

Съвети за правилно съхраняване на автомобилните гуми

Както може би се досещате от горното, въпросът кога е необходимо да се смени антифриза в колата няма общ отговор. Интервалът може да варира значително в зависимост от конкретния тип двигател и вида на антифриза, използван с него.

Важно е да се разбере нещо друго: не трябва да се увеличава самоволно интервала за смяна в опит да се спестят пари. Това отношение няма да доведе до нищо добро, освен скъпи ремонти в бъдеще. Така например, антифризът G12 работи до 5 години. А скъпият антифриз G13 на базата на пропиленгликол може да "служи" и 10 години.

Какво масло е най-добро за автомобилния двигател през зимата

Трябва също така да се има предвид, че всеки антифриз има свой собствен набор от добавки, които могат да загубят ефективността си по-рано, ако течността се използва при неподходящи условия. В резултат на това двигателят на автомобила не само започва да работи при повишени температури, но и се запушва с вредни утайки, които започват да падат от охлаждащата течност.

Тази тънкост още веднъж показва важността на правилния и внимателен избор на антифриз за конкретния двигател и специфичните експлоатационни условия. Само самият водач е в състояние да оцени правилно и двете. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Абе
    31.01.2021 19:58
    Моята е все още с оригиналния (оранжев) вече 20г. , и си работи перфектно.