Кои са най-надеждните акумулатори през зимата?

 • 25.01.2022 14:18 /
 • 17303 /
 • 5
Кои са най-надеждните акумулатори през зимата?

Зимата и минусовите температури са най-големият враг на акумулатора за кола особено когато става дума за автомобил на дизел. В подобни условия капацитетът на батерията силно намалява и след мразовита нощ на престой отвън стартерът невинаги успява да завърти поради недостатъчен стартов ток. Кои са надеждните решения, техните видове и доказалите се до днес марки производители?

Защо акумулаторите не успяват да отдават нужния ток в студа?

Основните причини за това са две: повишената консумация на ток при стартиране на двигателя и намаления капацитет на батерията. Продължителният престой на автомобила на студено води до сгъстяване на моторното масло, което затруднява и първоначалното стартиране на двигателя. Тоест, преди това се случват някои механични процеси, в резултат на които се изисква повишен стартов ток от акумулатора. При новите батерии обикновено тези проблеми са рядкост, но при по-старите се наблюдава невъзможност за краткотрайното отдаване на нужния ток в желания момент.

Евтини Акумулатори

Консумацията на електроенергия от батерията през зимата е повишена, тъй като в такова.време по-често се използват чистачките на предното стъкло, фаровете, парното. При използване на аудиосистемата и зареждането на смартфона или таблета се получава допълнително натоварване.

Кои видове работят най-добре през зимата?

Основните видове, между които можете да избирате, са: 

• AGM – подобрени спрямо оловно-киселинните решения. Те са по-надеждни при краткотрайното отдаване на стартов ток и имат антивибрационни свойства. Работят много по-добре в условия на ниски температури;

• оловно киселинни – те са с течен електролит и не бива да се поставят в “легнало” положение поради опасност от разливане на киселината във вътрешността на корпуса. По-евтини са от AGM геловите решения, а експлоатационният им период е значителен при правилна поддръжка.

Кои са доказаните топ марки?

Според специалистите от онлайн магазин MAXCAR най-предпочитаните и доказани брандове нови и евтини акумулатори са на Варта, Бош и Ексайд. Отличават се с максимална издръжливост и способност за съхранение на капацитета при работа в условия на ниски температури. Тяхната ефективност е голяма, без значение дали ще обслужват нуждите на дизелов, или бензинов двигател. Допълнителното натоварване върху акумулатора при дизеловите мотори е наличието на подгревни свещи, изискващи повишен ток преди завъртане на ключа.

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • dts000
  25.01.2022 22:26
  Banner - пълен боклук
 • Ъъъъъ
  26.01.2022 17:47
  Служебните са най надеждни...
 • Gfiii
  29.01.2022 23:29
  Само Монбат VARTA не става
 • Никъл
  30.01.2022 12:41
  Всички са еднакви. Излидат от Монбат без лого и лепенки по тях, след това в фабрики в Европа ги тестват и им залепят съответните лепенки. От там ги пращат на пазара и част от тях си се връщат у нас, но вече на тройна цена.
 • Йото
  01.02.2022 0:08
  От кога варта и Бош почнаха да правят акомулатори бе???