Кои са най-често допусканите шофьорски грешки през зимата

  • 31.12.2022 11:50 /
  • 5549 /
  • 0
Кои са най-често допусканите шофьорски грешки през зимата

Няколко прости стъпки могат да защитят колата и елементите й през зимата, а на вас да ви спестят проблеми.

Всички сме бързали да стигнем от точка А до точка Б през зимата, но студените метеорологични условия ни пречат, което ни кара да пропуснем набързо стъпките, които обикновено трябва да се предприемат, за да се предотвратят повредите на вашето возило, пише auto-press.

Ето неправилните неща и как да ги избегнем:

Шофиране с лед и сняг по колата?

Добре е че това е очевидно, но да си иглу на колела дори е против закона. Шофирането без почистване на лед и сняг от външните прозорци и огледала, преди да започнете да шофирате, е готова злополука, която чака да ви се случи.

Да не забравяме и вътрешността на колата. Вашият климатик също е изсушител, така че използвайте го, за да изчистите замъглените прозорци за по-добра видимост.

Зареждане с обикновена течност за миене на предното стъкло?

Един проблем, който се вижда твърде често, е, че когато течността за измиване на предното стъкло намалееа, хората я пълнят с обикновена вода. Това може да доведе до проблем със замръзване, който след това може да попречи на почистването.

Вместо това използвайте подходяща течност за чистачки - има зимна такава, която да ви помогне да предотвратите замръзване.

Загряване на колата ви на празен ход?

Видимостта през прозорците е ключова за безопасноста, затова трябва да знаете как трябва да затоплите автомобила си. Една кола винаги ще се затопли по-бързо по време на шофиране, отколкото на празен ход. Загряването на кола на празен ход е загуба на пари, просто загуба на гориво.

Каране със стъкла докато те все още са покрити с лед?

Бъдете внимателни, когато размразявате прозорците си. Добре е да не се използват течности, като топла вода, за почистване на предното стъкло.

Вместо това запалете колата си и оставете нагревателя и размразителя да свършат тежката работа, пускайкие топлината на пълна мощност, докато използвате стъргало, за да почиствате леда от прозорците.

Не бива да слагате нещо топло върху нещо, което вече е замразено. След е замръзнало, то става крехко и ако промените рязко температурата, то става още по-крехко и нещо може да се напука или счупи.

Не започвайте да използвате механизмите на стъклата, ако върху тях все още има лед. Механизмът, необходим за спускането и повдигането им, е изключително студен и може да се натовари с допълнителния лед, което потенциално да причини повредата му.

Забравяте да размразите ключалките и дръжките?

Изливането на гореща вода върху замръзналите ви ключалки и дръжки на вратите може да повреди вътрешните механизми. Не го правете, вместо това използвайте наличните в търговската мрежа спрей за размразяване. Просто се уверете, че съхранявате спрея някъде, но не във вътрешността на колата ви.

Ако нямате такъв, можете просто да използвате сешоар, за да разтопите леда около ключалката, но не забравяйте обаче да не го приближавате твърде много, защото нагряването на боята върху колата ви може да й навреди.

Вдигате на чистачките вечерта?

Вдигането на чистачките преди снежна буря, за да почистите прозорците си по-лесно сутринта и да не замръзнат върху стъклото, не е добра идея. С течение на времето това вероятно ще намали натиска на четките върху предното стъкло, което може да доведе до проблеми с видимостта, особено при заснежени условия.

Също така, ако една от чистачките неочаквано изгуби задържането на пружината си и щракне обратно към прозореца, това може да спука предното стъкло, особено ако това се случи в особено студен зимен ден.

Пренебрегване на налягането в гумите?

Студеното време води да спадане на налягането в гумите. Ако имате сензор за налягане в гумите, той може да ви предупреди за проблеми, но внимателното помпане на гумите, за да предотвратите прекомерното налягане е също толкова важно.

За да разберете препоръчаното налягане в гумите на вашия автомобил, вижте вътрешната страна на вратата на шофьора. Препоръчително е също така да помпате гумите, когато колата е относително студена, а не след като сте карали час, така че полученото отчитане на налягането да е по-точно.

Шофирането води до натрупване на топлина в гумите, което води до повишаване на показанията на въздушното налягане, докато въздухът се разширява, така че предупредителната лампа за ниско налягане се изключва, което ви дава фалшиво чувство за сигурност.

Поддържате ниско ниво на гориво в резервоара?

Предотвратете замръзването на вашата горивната линия, защото трябва да знаете, че водата в резервоара ви е враг. Поддържането на резервоара поне наполовина пълен намалява натрупването на конденз, който може да замръзне и да спре подаването на гориво до двигателя.

Оставяте боята и ходовата част мръсни?

Има една превантивна мярка може да помогне за защита на екстериора на вашия автомобил – измиване на колата и покриването на боята с восък преди зимния сезон, което позволява да се предпази боята от ръжда, сол и химикали.

Всеки път, когато разберете, че сте карали в киша и има сол отдолу е добре да се измие това от автомобила възможно най-скоро.

КОМЕНТИРАЙ