Кои опции на колата вредят на здравето на шофьора и пътниците

  • 13.06.2021 9:50 /
  • 1548 /
  • 0
Кои опции на колата вредят на здравето на шофьора и пътниците

Понякога „ползите от цивилизацията“ са опасни за здравето и дори на живота на тези, които се намират в колата.

Следващият списък не е препоръка да се отказвате от опциите, които добавят комфорт на шофьора и пътниците - само напомняне как да ги използвате, без да навредите на себе си.

Климатична система

Често в средата на лятото на човек му "потича" носът - причината е климатикът. Няма значение дали се използва автомобилен, домашен или в офиса, по-важна е разликата в температурата между вътрешния и външния въздух.

Оптималната температура на въздуха за човек се счита 20-22 ° C. Ако обаче на улица е +35, влизайки в кола, не трябва рязко да снижавате температурата в салона, тъй като именно съществената промяна, води до дестабилизация на организма.

Също така, не насочвайте хладния въздух в лицето и краката - по-добре е равномерно да разпределите потоците в салона. По-малко опасни от тази гледна точка са системите за автоматичен климатичен контрол, които отчитат външната температура и меко регулират салона.

В допълнение, климатичната система изисква периодично почистване, тъй като нейната структура е идеално място за натрупване на бактерии и гъбички.

 

Отопление на седалките

Обратното на прекаленото охлаждане е прегряването. Учените и лекарите са стигнали до извода, че отоплението на седалките влияе върху репродуктивната функция на мъжете. При продължително прегряване, дори 3-4 градуса по-високи от обичайните 34-35 ° C, сперматозоидите губят своята подвижност.

Редовното повторение на този процес може дори да доведе до безплодие. Лекарите съветват да не злоупотребявате с отоплението и да го изключите веднага, щом усетите топлината.  Отоплението на седалките не вреди на женската репродуктивна система.

Ако отново,  от топлата седалка и загрятата вътрешност на колата излезете на студа, следва рязък спад на температурата и настинка.

 

Електрически прозорци и автоматична настройка

Въпреки че повечето съвременни механизми за отваряне / затваряне на прозорците в автомобилите са оборудвани със система, която предотвратява продължителното движение на стъклото, в случай на откриване на препятствие, все още съществува риск от прищипване на пръстите.

И не само пръстите. Според информацията на TheCarConnection, само в САЩ от 1985 до 2002 г. електрическите прозорци са убили 50 деца. А в един неотдавнашен трагичен случай в Беларус се случило така, че двегодишно дете уби собствената си майка, като случайно натисна бутона за повдигане на прозореца, докато тя се опитвала да достигне дъщеря си през прозореца.

 

Системата за автоматично паркиране на автомобили

Тук рисковете не са очевидни и не са универсални. Ако предишните опции носят скрити рискове за физическото здраве на човек, то помощниците за паркиране могат да навредят на психичното.

Това се случва в тези случаи, когато машината автоматично или полуавтоматично се паркира някъде отстрани на пътното платно в момент, когато наоколо има много голям трафик.

Обектите и движението наоколо пречат на електрониката да изпълнява функциите си своевременно, което предизвиква недоволство от другите участници в движението, които не могат да преминат и започват да сигнализират и крещят. Тук започва стресът за водача, критично следствие от което може да е нервен срив.

 

Достъп без ключ и дистанционен старт на двигателя

Всъщност, това са две различни системи, които понякога се продават отделно, но носят сходна заплаха.

Първата от възможните опасности за собственика на автомобил с такива функции е рискът от отравяне с отработените газове. Тази ситуация може да възникне, когато автомобилът е паркиран в гараж, прилегащ към къщата, а водачът случайно стартира двигателя дистанционно.

Освен смъртоносната опасност, отравянето с въглероден оксид може да причини сериозни последици: кожни разстройства, нарушение на мозъчното кръвообращение, мозъчен оток, нарушено зрение и слух, множество увреждания на нервите, инфаркт на миокарда. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ