Кога трябва да подмените филтъра в салона на колата

  • 30.03.2024 9:50 /
  • 18669 /
  • 0
Кога трябва да подмените филтъра в салона на колата

Знаете ли, че вътрешността на колата ви може да бъде по-мръсна отколкото е на улицата? Това не е шега. Въздухът, който вдишвате, докато карате, може да съдържа прах, цветен прашец, животинска козина, изгорели газове и други вредни замърсители.

Именно за да филтрира всичко това има филтър в салона на колата. Той улавя тези неприятни примеси, осигурявайки чист и свеж въздух.

Колко често трябва да сменяте филтъра на салона?

Препоръчително е филтърът да се сменя на всеки 10-15 хиляди километра или на всеки шест месеца. Честотата на смяна може да варира в зависимост от условията на работа.

Например, ако шофирате по мръсни пътища или в град с високи нива на замърсяване на въздуха, може да се наложи филтърът да се сменя по-често.

Как сами да смените салонния филтър?

Смяната на филтъра е проста процедура, която можете да направите сами. За да направите това, ще ви трябва отвертка и нов филтър. Инструкциите за подмяна могат да бъдат намерени в ръководството за експлоатация на вашия автомобил. По правило той се намира под жабката или във въздухоуловителя.

Филтри с аромати

В допълнение към обикновените филтри има и ароматни филтри, които ви позволяват да придадете приятен аромат на интериора на вашия автомобил. Те имат специални етерични масла. Ароматът се освобождава постепенно за няколко седмици.

Експертите съветват шофьорите какво да не правят през пролетта

Препоръчваме при избора на ароматен филтър, важно е да се обърне внимание на състава на етеричните масла, тъй като някои могат да причинят алергични реакции. Не забравяйте, че редовната подмяната на филтъра на салона е ключът за наличието на чист и свеж въздух в салона на колата ви.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ