Кога ни е нужен тягов акумулатор?

  • 15.11.2022 19:16 /
  • 17928 /
  • 0
Кога ни е нужен тягов акумулатор?

Батериите днес са навсякъде около нас. За общество, което е толкова зависимо от устройства нуждаещи се от захранване, животът ни без надеждни батерии би бил немислим. Ако можехме всичко да включим в контакта, може би картинката щеше да е малко по-различна. Уви, това няма как да се осъществи и от нас зависи да намерим най-добрия акумулатор за всяка една цел.

Началният ток е основен по важност параметър, когато става дума за автомобилни акумулатори. Двигателите с вътрешно горене се нуждаят от силен първоначален ток, за да стартират. Стартерните батерии се влияят пряко от циклите на дълбоко разреждане.

За разлика от тях, тяговите акумулатори не са подходящи за използване като стартови батерии. Те обаче са много ценени поради друго свое преимущество. Тяхната силна страна е да предоставят стабилен ток за по-дълъг период от време. Именно тази характеристика не гарантира възможност за осигуряване на пусков ток с висока плътност.

Освен че са добра алтернатива на модерните автомобили със старт-стоп система (след малко ще разгледаме защо), те са изключително удачен вариант за захранване на лодки, велосипеди, скутери, мотокари и други подобни устройства, нуждаещи се от енергия за дълго. Дори и да бъдат подложени на почти пълен разряд, тяговите акумулатори няма да изгубят свойствата, заради които ги използваме.

Модерните коли

Старт-стоп системата на съвременните автомобили е създадена предимно с цел щадене на околната среда. Освен екологията, друга полза от тази система, която някои от вас може и да оспорят, е икономията на гориво.

Така или иначе, тук наличието на подобен тип акумулатор е задължително. Гасенето на колата на всеки светофар, или спиране в натоварения трафик, не означава преустановяване работата на системи като радио, климатроник, светлини и други. Именно те ще се нуждаят от дълговременна енергия.

Съвсем отделен е въпросът, до колко е полезно това непрекъснато палене и гасене за самата машина. Хубаво е, че можете да изключите функцията, ако решите че не ви се рискува здравето и живота на стартера, демпфера (маховик), демпферния съединител или динамото, в случай че вашият автомобил разполага с такива. 

Независимо от вашите предпочитания и решение, наличието на тягов акумулатор в изброените случаи е желателно, ако искате да си осигурите дълга и безпроблемна работа.

Днес, на ваше разположение са всякакви варианти и модели на въпросния вид батерии.

От новата ви придобивка ви дели едно посещение на Dikar. В иновативния сайт ще откриете повече от  необходимото, а  цената няма да ви остави безразлични. Възползвайте се сега!  

КОМЕНТИРАЙ