Кога да сменим старата мотоциклетна каска и как да изберем добра и безопасна

 • 04.05.2023 10:50 /
 • 2833 /
 • 3
Кога да сменим старата мотоциклетна каска и как да изберем добра и безопасна

Мотосезонът може да е започнал дъждовно, но много мотоциклетисти са в последна подготовка за първото си турне за годината с оглед на наближаващото пролетно време. В интерес на безопасността, защитното облекло и особено каската трябва да бъдат внимателно проверени.

Кога е необходима нова мотоциклетна каска и какво отличава една безопасна каска. Все още добра ли е или твърде стара?

Дали старата мотоциклетна каска все още е подходяща за този сезон, често може да се види на пръв поглед - износване и разкъсване в областта на устата, обезцветен полистирол, напукана или матирана подплата или порести гумени водачи са индикации, че трябва да се замисли за нова каска.

Трябва, защото дори ако каската все още е в перфектно състояние отвън, признаците на стареене отвътре могат значително да влошат вентилацията и комфорта при носене, пише auto-press.

Ако само визьорът на каската е повреден, той може да бъде сменен и не винаги е необходима нова каска. Възрастта на мотоциклетната каска също дава указание дали е време за нова - дори и да не се виждат слаби места на пръв поглед, умората на материала настъпва най-късно след 10 години.

Препоръчва се нова покупка най-късно след пет до седем години, за да се осигури оптимална защита. Ако каската е била изпусната или носена при падане от мотора, незабавно трябва да се закупи нова, тъй като настъпилата повреда не винаги е видима.

Помислете преди закупуването на нова каска! Цената не трябва да бъде единственият критерий за вземане на решение при закупуване, но тя дава първа индикация за качеството на мотоциклетната каска. Трябва да се планира бюджет от поне 400 до 500 евро за добра мотоциклетна каска.

Тестовият знак на ECE служи като допълнителна индикация за тествана за качество мотоциклетна каска: информацията "ECE-2205" в момента показва, че каската отговаря на най-новите критерии за тестване.

Съветът на специалистите е да не се купува онлайн, тъй като не е ясно на какви въздействия и натоварвания може да е била изложена каската по време на транспортиране. Онлайн проучването, за да се запознаете с разнообразието от модели и ценови разлики, има смисъл, но не замества посещението в специализиран магазин.

Преди да направите покупката, е добре лично да тествате комфорта на носене на каска и да носите правилния модел в магазина за поне 20 до 30 минути.

Ако искате да закупите първата си мотоциклетна каска, трябва да определите размера й, преди да я купите - той се измерва на височината на челото, точно над ушите ви.

Внимание - изпробването коя каска ви пасва в магазина е измамно - новите мотоциклетни каски в правилния размер са необичайно стегнати в началото. Това обаче е необходимо от съображения за сигурност.

От гледна точка на безопасността стабилната външна обвивка е също много важна. Външната обвивка от термореактивна пластмаса е за предпочитане пред термопластичния вариант, който е по-чувствителен към UV светлина, поради по-голямата си издръжливост.

Колкото по-дебела е вътрешната обвивка, толкова по-добър е защитният ефект, поради което не се препоръчва прекалено тясна вътрешна обвивка от полистирол.

Еднокомпонентните каски с цяло лице също предлагат по-добра защита от модулните каски, тъй като пантите винаги са по-уязвими при падане.

Най-ниското възможно тегло също така осигурява повече комфорт и по-малко напрежение на врата в случай на инцидент - препоръчителни са леките мотоциклетни каски с между 1000 и 1300 грама. Това повишава комфорта при дълги пътувания.

Забележка: Много производители на мотоциклетни каски са известни от моторните спортове. Тук трябва да се отбележи, че каските за моторни спортове, предназначени за пилоти, не са подходящи като каски за мотоциклетисти, тъй като тяхното поле на видимост на мотоциклета не е достатъчно.

Съветът тук е - след като сте намерили каската, която искате, може да си струва да опитате различни модели със същия размер, за да намерите този, който ви пасва особено добре.

Тъй като мострите често се пробват от много различни хора, те вече могат да бъдат износени и следователно по-малко сигурни. Каската трябва да бъде закупена нова в магазина и в оригиналната й опаковка.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • whitwnoise
  04.05.2023 13:16
  а водата е мокра господа журналисти...
 • Серапонтий
  05.05.2023 10:28
  Да питам докато стигне до магазина каската дали вече няма да е повредена?
 • Емил
  18.06.2023 20:17
  Статията с много думи,които не казват нищо. Кога е слагал авторът каска един кг ?