Кое е най-изгодно: личен автомобил, такси или кола под наем?

  • 06.10.2020 8:17 /
  • 1255 /
  • 0
Кое е най-изгодно: личен автомобил, такси или кола под наем?

Притежаването на личен автомобил - при условие, че цената му не надвишава около 15 000 лева - е по-изгодно от редовното използване на такси или използване на автомобили под наем. Но при по-скъпите коли ситуацията е различна. Това се доказва от проучване, проведено от Яндекс.

Анализаторите сравниха разходите за нова кола през първите три години на собственост. При изчисленията си те използваха данни за средния годишен пробег. Колкото е по-висок той, толкова по-изгоден е частният автомобил.

Ето как изглежда най-евтината версия на новата Skoda Octavia СНИМКИ

Също така е важно колко първоначално е струвала колата. Ако това е до към 15 000 лева, тогава от гледна точка на разходите е по-добре да го карате, ако е над тази сума, тогава е по-икономично да използвате почасово наемане на кола през цялото време. Най-неизгодно във всеки случай е таксито.

Основният източник на разходи за собственика на автомобила е амортизацията, тоест намаляването на стойността на автомобила, докато се използва. Това дава 53% загуби. На второ място са застраховките и данъците (22%) и едва на трето място е зареждането на гориво (13%). Останалите разходи се формира от поддръжка, миене, сезонна смяна на гуми и т.н.

Капсула на времето: Откриха 30-годишна Skoda с минимален пробег СНИМКИ

Според анализатори най-скъпите автомобил по отношение на поддръжката му за година са скъпите автомобили от висок клас и наложена марка. Най-евтинити пък са малките градски коли на по-ниски класово автомобили./auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ