Холандците отварят вратите на колите си по този странен начин, ето защо

  • 30.07.2019 10:00 /
  • 5470 /
  • 0
Холандците отварят вратите на колите си по този странен начин, ето защо

Да се придвижваме с автомобил винаги е приятно. Дали ще е жега, дъжд или студ, хората в колата са гарантирано защитени от външните фактори. Но винаги има вероятност да се попадне в аварийна ситуация, когато се излиза от колата. Не е важно дори на коя седалка си седял: на креслото на шофьора или на пътника. 

Когато колата спре, вие отваряте вратата, за да излезете. Но с каква ръка вие ще го направите? 

Такива са си различни 

Холандските шофьори отварят вратата на колата по странен начин. Но това само изглежда на пръв поглед така. Всъщност техните действия са много добре обмислени, до най-малката дреболия. За повечето хора в България, а и другите страни е нещо нормално вратата на автомобила да бъде отворена с ръката, която се намира по-близко до нея. 

Ако сте зад волана, то това е лявата ръка, ако сте на мястото на пътника, то това е дясната. Това изглежда интуитивно и логично. По правило, действието икономисва време и енергия - две  важни неща, които са ни необходими през целия ден.

Не навсякъде обаче правят това

Може да се учудите, но в една от най-образованите и развити страни в света, Холандия, всеки човек е учен как да отваря вратата на автомобила. Децата получават този навик още в училище. Всеки, който иска да стане шофьор, трябва да усвои този важен урок, защото това влиза и в изпита за взимане на книжка. 

Не е учудващо, е много хора не намират логично обяснение на това действие. Работата е там, че в холандските градове има много компактни градски центрове и тесни улици. Това означава, че велосипедистите, шофьорите на автомобили и пътниците трябва да са особено внимателни.  

Грижи се и за другите 

Но какво е специалното в тази техника? Работата е там, че когато се случва отварянето на вратите с помощта на по-далечната ръка, човек трябва да си завърти рамената и шията. Това кара хората да гледат в страничните огледала за задно виждане, като по този начин те имат възможност да предотвратят или минимизират всякакво въздействие върху хората, минаващи покрай вратата. 

Сега вие знаете защо холандците отварят вратите на автомобилите си по този начин. Така те намаляват рисковете да нанесат вреди на другите членове на обществото. Необмисленото отваряне на автомобилните врати може да доведе до много нещастни случаи. 

Има на какво да се научим 

Холандският вариант на отваряне на вратите не е просто отличен начин да се убедим в това, че не блокираме някой велосипедист. Когато вие паркирате на улицата, това може да ви защити. Шофьорите, каращи по същата улица, може също да се окажат изложени на тази опасност. "Погледнете, преди да отворите" - така е написано на плакат. 

Когато вие паркирате, не е необходимо бързо да излизате от колата. Огледайте се. Може да ударите с отварящата се врата идваща насреща ви кола, или тя може да причини вреди на вашето здраве, особено ако шофьорът му не внимава, защото говори по телефона или прави нещо друго. Просто отваряйте вратата по този прост начин: използвайки дясната си ръка, за да отворите лявата врата, и лявата ръка, за да отворите дясната врата. 

 

Няма нищо сложно

Целият процес се изпълнява в четири стъпки 

Стъпка 1 -протегнете се към вратата с противоположната си ръка 

Стъпка 2 - завъртете своето туловище по посока на вратата 

Стъпка 3 - погледнете в огледалото за задно виждане и се убедете, че до вас няма велосипедисти, пешеходци или автомобили

Стъпка 4 - отворете вратата, но го правете бавно и внимателно. 

Много хора, които са пробвали този начин за отваряне на врати, казват, че това дори може да се превърне в танцувално движение. 

Засега обаче благодарение на това движение могат да бъдат предотвратени доста нещастни случаи. 

 

Искате да научавате най-интересното и най-новото от света на автомобилите? Харесва ви да четете съвети за вашата кола или да се наслаждавате на ретро кадри от автомобилната история? Тогава ни харесайте във Фейсбук! 

КОМЕНТИРАЙ