Картоф в ауспуха: проверяваме как действа

  • 29.07.2019 9:00 /
  • 13737 /
  • 0
Картоф в ауспуха: проверяваме как действа

Някога ауспуха на автомобилите имаше цилиндрична форма и не особено голям диаметър. Но я погледнете какво се случва днес. Броят на ауспусите достига до четири, формата на отворите може да бъде всякаква, чак до триъгълна. Голям брой гигантски дюзи, от които картофът би излетял като гюле: дори и ананас не би могъл в някои случаи да ги уплътни. 

С една дума, кореноплодните там работа нямат. Но какво все пак ще се случи, ако вземем автомобил с обикновен ауспух с подходящ диаметър (да кажем 50 милиметра) и напъхаме оттам картоф. 

Във филмите този трик многократно е показван, когато автомобилът с картоф във ауспуха (или банан) не иска да запали. Нека да проверим сценаристите.  

В ауспуха на Лада Ларгус набутваме картоф. Кореноплодното пасва идеално. Стартираме, както обикновено, двигателя. Той няколко секунди работи на празен ход - и картофът с рязък звук излита от ауспуха, оставяйки вдлъбнатина на металната туба, която е сложена в качеството на екран за защита. 

Тогава веднага идва съветът: "Напъхайте вътре два". Но и при двата картофа в ауспуха, резултатът е същият. Казват, че цвеклото е по-твърдо и затова "тапата" от него ще бъде по-добра. Не, и тя излита, огъвайки отново стената на тубата. 

Изводът - "да се умъртви" автомобила с картоф е невъзможно. Единственото вредно следствие от тази пакост на зложелателя ще бъде повредена предна броня на автомобила зад вас. 

Затова пък така вие отлично може да диагностициране автомобила си. Ако всичко се случва по гореописания сценарий, то вашата система за изхвърляне на изгорели газове е херметична и няма слаби места. Но ако вместо един оръдиен изстрел, получите картечна канонада, то вие трябва веднага да се запътите към сервиза за гърнета. 

И така, митът е развенчан: при това в много от модерните коли въобще и не може да се мисли да се пъха картоф. А ако все пак се получи, то изправната, дори и бюджетна, кола ще изплюе външното тяло доста бързо. 

Искате да научавате най-интересното и най-новото от света на автомобилите? Харесва ви да четете съвети за вашата кола или да се наслаждавате на ретро кадри от автомобилната история? Тогава ни харесайте във Фейсбук! 

КОМЕНТИРАЙ