Какво веднага да направим, ако сипем в колата много лошо гориво

  • 12.05.2021 6:44 /
  • 4182 /
  • 0
Какво веднага да направим, ако сипем в колата много лошо гориво

Рискът от зареждане на автомобила с некачествено гориво съществува дори при опитните шофьори. Такъв бензин или дизел може да се определи само по външния вид, а след зареждането за лошо гориво ще свидетелстват цял комплекс от нежелани резултати: от прекомерни вибрации до загуба на мощност и изхвърлянето на сажди. 

Автомобилният механик Александър Земсков разказа какво трябва да се направи при тази ситуация. 

Сложно изливане и прочистване на горивната система

На първо място експертът съветва колата да бъде спряна и да се предприемат мерки за евакуация на превозното средство до най-близкия сервиз. 

Само в случай на крайна необходимост Земсков съветва автомобилът да продължи по пътя си, защото работата на колата с лошо гориво може да доведе до много сериозни проблеми. 

Сами може да се пробвате да излеете лошото гориво, но и това е доста проблематичен процес. В много малко модели има техническа възможност за изливане на горивото чрез капачка на дъното на резервоара, но при повечето съвременни коли вие ще трябва да се мъчите през основния вход в резервоара, неутрализирайки клапана. 

Ако сте взели решение да действате по този път, то трябва да премахнете металните предмети от зоната на контакта с резервоара, защото те може да доведат до искра и възпламеняване на горивото. 

След изливането на некачественото гориво експертът съветва веднага да се смени горивния филтър и резервоарът да се промие. А още по-добре е е да се извърши цялостно почистване на цялата горивна система и да се сменят запалителните свещи. 

КОМЕНТИРАЙ