Какво трябва да имат предвид шофьорите, ако мият колите си през зимата

  • 03.02.2024 9:30 /
  • 6631 /
  • 0
Какво трябва да имат предвид шофьорите, ако мият колите си през зимата

През зимните месеци снегът, ледът и пътната сол бързо нанасят лош отпечатък върху автомобила. За да се отървете бързо от зимната мръсотия, редовното миене на колата е най-доброто решение. Има няколко неща, които водачите трябва да имат предвид.

Колко често трябва да миете колата през зимата?

По принцип е препоръчително автомобилът да се мие редовно, дори и през студения сезон, пише "Ауто прес". Сместа от зимна влага и сол е агресивна и насърчава корозията, особено ако боята е повредена. Автомивката също почиства осветителната система и камерите на системите за подпомагане на шофирането, които могат да бъдат повредени от мръсотия.

Боята на автомобила особено ли се натоварва от остатъците от пътна сол? Често се казва, че зимната мръсотия е силно разяждаща. Това обаче важи само за превозни средства, чиято боя вече е била повредена от драскотини, камъчета и стружки.

Колите с безупречна боя като цяло издържат зимата безпроблемно. Обикновено подструктурата на превозното средство вече не причинява главоболия от корозия. Причината за това е фабричното уплътняване на кухините и подобрената защита на дъното.

Кога трябва да избягвате да ходите на автомивка?

Преди да измиете колата си трябва да се погледне термометъра. За да избегнат прекомерни температурни колебания, шофьорите трябва да избягват миене при температури под -10 градуса по Целзий.

Ето как да освободите автомобила си от снежния капан

Причината - водата в системата обикновено е между 10 и 30 градуса и превозните средства са изложени на студ преди почистване. Такива големи температурни разлики натоварват боята, както и гумените и пластмасовите части.

На какво трябва да обърнете внимание преди измиване?

Преди измиване водачите трябва да се уверят, че прозорците, вратите и люкът са затворени. Чистачките на предното стъкло и сензорът за дъжд се деактивират при изключване на запалването.

Кога е възможен ремонт на гуми и за какво трябва да се внимава

Важно е предварително да се отстранят остатъците от сняг и лед от автомобила и да се извърши подходящо предварително измиване. Без предварителна обработка, слоят мръсотия в комбинация с четките за миене действа като шкурка и потенциално може да повреди боята.

Кои програми за миене се препоръчват през зимата?

Като цяло собствениците на превозни средства могат да избират всяка програма за измиване през зимата. Ръчното или машинното предварително миене обаче е много по-важно от основното миене. След измиване трябва да избършете остатъците от вода с мека суха кърпа или автомобилна гюдерия, да почистите и подсушите на ръка труднодостъпните места по вратата и рамката й.

Препоръчва се също така да се погрижите за гумите на вратите и уплътненията на прозорците с препарати, налични в специализираните магазини, за да не замръзнат.

КОМЕНТИРАЙ