Какво се случва, когато сипете дизел в бензинов двигател

  • 25.01.2022 7:40 /
  • 3836 /
  • 0
Какво се случва, когато сипете дизел в бензинов двигател

Със сигурност сте чували за такива истории, когато невнимателен бензинджия или неопитен и разсеян шофьор може да обърка пистолети на колонката за гориво и да налее дизел в бензинов двигател или обратно, пише money.bg.

Всеки от видовете двигатели е проектиран да работи с един вид гориво, а бензинът и дизелът имат много силни разлики един от друг.

Процесът на тяхното производство също е различен. При дестилация на петрола при различни температури се получават различни фракции, от които вече се произвеждат бензин, керосин, дизел или мазут.

Следователно, бензинът и дизелът са много различни един от друг, а именно:

  • По химичен състав
  • Характеристики на горене.
  • Те имат различни вискозитет, плътност и точка на възпламеняване.

А самите двигатели са структурно различни един от друг. Ако при бензинов двигател сместа въздух-гориво се подава в горивната камера, където се запалва от свещ, при дизеловия двигател горивно-въздушната смес се нагрява и запалва чрез компресия вътре в цилиндрите.

Какво се случва, ако налеете дизелов гориво в бензинов двигател?

Тъй като бензиновият двигател подава сместа въздух-гориво с по-ниско налягане, това просто не е достатъчно за запалване на дизеловото гориво.

Следователно, докато все още има някакво количество бензин в горивната система, това ще повлияе в процеса на изгаряне на горивото, но дизелът няма да може да изгори напълно и от него ще останат въглеродни отлагания в големи количества.

И горивните тръбопроводи ще започнат да се запушват, също така е възможно дизелово гориво да влезе в картера през самите цилиндри, което ще повлияе на смазочните характеристики на маслото.

Но когато бензинът изгори напълно, двигателят ще спре и ще се наложи:

  • да се промие и ремонтира двигателя и инжекторите (или карбуратора).
  • да се промие и да се ремонтира резервоара и цялата горивната система.
  • да се смени двигателното масло и горивния филтър.

Също така трябва да се отбележи, че ако имате карбураторен двигател, тогава той ще третира дизеловото гориво малко по-поносимо от инжекционния двигател.

Какво трябва да направите, ако разберете, че сте заредени с неправилно гориво?

На първо място, в никакъв случай не стартирайте двигателя, така че грешното гориво да не попадне в горивната система и да няма време да се причинят критични щети на вашия двигател.

Обадете се на пътна помощ или помолете някой да ви завлече до сервиз, където да се източи горивото и ще промие резервоара. Ако промиването на дизелов двигател може да бъде пренебрегнато, тъй като дизеловият двигател е по-непретенциозен към остатъците от бензин в резервоара, то бензиновият двигател може да си позволи такава пропускането на такава операция.

КОМЕНТИРАЙ