Какво означават цветните линии и точки на гумите СНИМКИ

 • 01.05.2020 9:20 /
 • 14476 /
 • 3
Какво означават цветните линии и точки на гумите СНИМКИ

Всеки шофьор поне веднъж е забелязал цветни точки и ивици по гумите. Но не всички разбират докрай защо изобщо са необходими тези обозначения. Поради тази причина около загадъчните символи се появяват голям брой митове и предположения.

Видът на материала, от която са направени? Дефектна партида, която по някаква причина е влязла в продажба? Какви ли не абсурди са измисляни относно цветните точки и ивици на колелата.  Най-внимателните освен това са забелязали, че лентата винаги следва окръжността на гумата, а боята й никога не попада в каналите. И така, за какво са всички тези символи?

 

Цветни линии

Цветните ивици се нанасят в производствения цех още върху суровия каучук на протектора, така че по време на по-нататъшна работа върху гумата всички технологични процедури да се извършват правилно. Включително монтаж и вулканизация.

Линиите се нанасят преди гумата да попадне в пресформата. Боята никога не влиза в каналите на протектора поради факта, че неговият рисунък се създава от пресата след нанасяне на боята.

Защо някои шофьори добавят калиев перманганат в резервоара за гориво

Функцията на цветните ленти не свършва дотук. Те имат една много важна и подпомагаща функция. След производството им, всички гуми се изпращат в складове. Там цветните линии помагат на складовите служители да определят вида на гумите преди изпращане. Чрез конкретната цветна линия е много по-лесно и по-бързо да се разбере от коя гума има нужда.

Трябва ли да се смазват болтовете на колелата на колите и какво е мнението на производителите

Цветните ивици на гумите могат да помогнат и на купувача, тъй като чрез тях може лесно да бъдат идентифицирани изделията от една серия. Това е много полезно, защото често на пазара се опитват да продават гуми на различни възрасти и дори места на производство, като един комплект. Сравнявайки линиите и на четирите, веднага става ясно - наистина ли е така.

 

Цветни точки

Отделен пункт са цветните точки върху гумите. Бялата или жълтата винаги показва най-лекия сегмент на гумите. Те винаги се поставят от външната страна на изделието. Това е необходимо, за да се извърши правилно инсталирането на гумите. А именно, жълтата точка трябва да бъде разположена до вентила, който прави колелото по-тежко. Ако се монтира в съответствие с правилата, тогава за балансирането ще бъдат използвани по-малко тежести.

Също така на гумите могат да се забележат червени точки. С тяхна помощ се обозначава мястото с най-голям радиус. Работата е там, че гумите далеч не винаги са перфектни и на повечето от тях част от протектора е малко по-високо. Опитните специалисти, поставящи гумите, са наясно с това и ще се опитат да комбинират посочената точка с най-малкия радиус на диска. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • РУМЕН
  01.05.2020 20:29
  ИзмислЯни!
 • Той
  03.05.2020 8:20
  Защо тогава има гуми без цветни линии по тях и цената им е по различна за един приятел питам
 • Вандим
  03.05.2020 9:23
  Защо пишете че статията е ваша, като е превод от Яндекс Дзен?