Какво е важно да се знае, когато купувате електрическа кола втора ръка

  • 16.11.2023 11:50 /
  • 1362 /
  • 0
Какво е важно да се знае, когато купувате електрическа кола втора ръка

Електрическите автомобили втора ръкаа все още са рядкост, но ще стават по-често срещани с времето и покупката им обещава големи спестявания. Добре е да се знае за какво да се внимава, когато купувате употребяван електрически автомобил.

При закупуване на електрически автомобил трябва да се обърне специално внимание на задвижващата батерия и спирачките. Електрическите автомобили използват своите двигатели за спиране в по-голямата си част.

От една страна, това води до по-малко износване на спирачната система, но от друга тя често е недостатъчно натоварена особено отзад. Това може да причини повреда, която да изисква ранна подмяна.

Батерията е най-скъпият и чувствителен компонент на електрически автомобил. Ако проверката на батерията за електрически превозни средства не е част от доклада за употребяваната кола, трябва отделно да се поиска сертификат за изправност на батерията.

Например, SoH от 75 процента означава, че само 75 процента от първоначалния капацитет на батерията все още е наличен. Пробегът намалява в зависимост от оставащия капацитет. Той е от решаващо значение за определяне на стойността на използван електрически автомобил.

Паркингите ще бъдат сериозно променени заради електромобилите, ето какви са причините

Важно е да се знае че за много електрически автомобили преди 2021 г. батерията не е била закупувана, а просто е била наета от производителя, пише "Ауто прес".

Всеки, който иска да закупи такова употребявано превозно средство, трябва или да поеме договора за наем или да смени батерията при производителя на остатъчната стойност. След това разходите за това се добавят към покупната цена.

Когато купуват употребяван елмобил, клиентите определено трябва да обърнат внимание на различните гаранции. Ако това е „млад“ употребяван автомобил, все още можете да се възползвате от доброволната гаранция на производителя, дори ако е колата е втора употреба.

Трябва да поискате от продавача на автомобила да потвърди писмено, че гаранцията на производителя се прехвърля и че всички гаранционни условия на производителя са били спазени до момента на продажбата.

Евтин японски електромобил "отвя" колите на конкурентите ВИДЕО

Това е особено полезно тук, тъй като много производители предлагат осем или повече години гаранция за задвижващата батерия, ако са спазени инструкциите в инструкциите за експлоатация - например относно зареждане или престой.

Всеки, който купува от търговец, е защитен и от така наречената гаранция срещу дефекти. Това се изисква от закона и защитава купувачите, ако възникнат дефекти в автомобила през първите две години след покупката.

Съветът тук е да се отиде при търговец, когато се купува употребяван елмобил, а не да купува от частен продавач, за да се предпазите от евентуални проблеми.

Ако електрическата кола се окаже дефектна при частна покупка, гореспоменатите претенции са много по-трудни за предявяване, отколкото ако е закупена от търговски представител.

КОМЕНТИРАЙ