Какво да правим с колата след проливен дъжд и как да разпознаем колата-"удавник"

  • 05.07.2021 8:04 /
  • 4035 /
  • 0
Какво да правим с колата след проливен дъжд и как да разпознаем колата-"удавник"

Лятото на 2021 година до момента почти не ни глези с топло дни, а напротив, постоянно ни залива с дъждове и порои. Често потопени във водата се оказват и транспортните ни средства. 

Автомобилният експерт Антон Чуйкин разказа как да не се "натъкнем" на "кола-удавник" по време на покупка. 

Потенциалният купувач трябва да знае кои са признаците на удавената кола. Експертът също разясни кое ниво на водата може да бъде критично за самата кола. 

План за действие на шофьорите през дъждовния период

Експертът казва, че ако колата дълго време е стояла под силен дъжд и вероятно е била наводнена, то е опасно двигателят да бъде пален веднага. Старта на двигателя може да доведе до хидроудар. 

Експертът смята, че е по-добре след силен дъжд и престои в дълбоки води колата да бъде откарана в сервиз. Специалистите там ще проверят за наличие на вода в цилиндрите и системата като цяло. 

Също така след проливен дъжд е хубаво да се провери цялата електроника на транспортното средство. Това е необходимо, защото при попадането на влага върху контактите и платките има голяма вероятност за повреди в оборудването. 

Нивото на водата, което може да е критично за вашата кола 

Различните транспортни средства са разчетени за различни условия на експлоатация. На едни коли ще им е достатъчна вода до средата на гумата, а други може да се потопят във вода с ниво 70-90 сантиметра и това да не доведе до сериозни последствия. 

При тази ситуация въпросът е друг - продължителността на въздействието на водата. 

Едно е да се премине през малка водна преграда, друго, е когато колата часове наред стои в дълбока локва под проливния дъжд. 

Как да разпознаем удавената кола 

Колкото и да е хубав един автомобил, след продължителен престой във вода винаги ще останат следи. Може да са е повредило окабеляването, защото в закритите кухини се е натрупала вода. "Удавянето" издава себе си дори и след добър ремонт чрез неприятния мирис, които идва от салона на колата, дори и да е бил перфектно изсушен. 

Продавачите на наводнените коли обикновено се опитват да маскират този аромат със силни ароматизатори. Също така, ако видите запотени отвътре фарове, това може да означава, че колата скоро е прекарала дълго време във вода. 

КОМЕНТИРАЙ