Какво да направим при спукана гума на колата и липса на резервна

 • 13.02.2022 9:50 /
 • 59074 /
 • 13
Какво да направим при спукана гума на колата и липса на резервна

Ситуациите, в които човек е на път и му се спуква гума, не са толкова редки. В същото време, в подобни ситуации не всички автомобили имат "работеща" резервна гума в багажника.

Ще се опитаме да изясним какво трябва да се прави в подобни неприятни случаи, ако сте спукали гума и нямате резервна.

Най-честите причини за повреда на гумите са ударите в остри предмети, като винтове, пирони, или преминаването през дупки с остри ръбове при висока скорост.

Когато в багажника има резервна гума, повдигач, обикновено няма проблем - просто сменяте. Въпреки това не е необичайно да се пробият едновременно две гуми, когато се преодоляват големи дупки или се кара по участък от пътя, който трябва да се ремонтира.

В такъв случай първото нещо, което трябва да направите, е да установите мястото на изтичане на въздух и степента на повреда на гумата. В повечето случаи в протектора ще откриете причината за повредата.

Първото правило в такава ситуация е да не бързате да отстранявате острия предмет. В противен случай въздухът ще излезе бързо и шансовете ви да стигнете до най-близкия сервиз за гуми ще бъдат загубени.

Сигурен начин за избягване на удар от ток от автомобила

Във всеки случай наличието или отсъствието на помпа в багажника ще бъде ключов момент в такава ситуация. Ако има такава, въвеждаме в навигатора най-близкия сервиз за монтаж на гуми, най-близката бензиностанция или дилърски център и караме с максимално спокойно темпо, като следим нивото на напомпване на колелата на бордовия компютър, ако има такъв.

Ако това не е така, периодично, на всеки няколко километра, спирайте и проверявайте състоянието на гумата визуално.

Ако видите, че гумата е прекалено спаднала, напомпайте я и продължете. Този метод обикновено ви позволява да шофирате 20-30 километра или дори по-далеч до мястото за ремонт.

Ако пробождането е тежко

Ако ситуацията с пробитата гума е по-лоша от очакваното, например е спаднала напълно и виси върху джантата, процедурата се променя. Ако няма възможност за повикване на евакуатор, може да се направи опит за извършване на т.нар. авариен ремонт.

За целта трябва да се качите на стоп или да извикате такси и да стигнете до най-близката бензиностанция или автомагазин. Там ще трябва да закупите специален комплект за самостоятелно ремонтиране на повредени гуми.

Друг работещ вариант обаче е да се използва аерозолен уплътнител (специална течност, която може да се втвърди при контакт с околната среда). Процедурата в този случай е следната. Извадете пробитото колело и го завъртете с нипела нагоре, за да може препаратът да се разпространи по-добре по цялата вътрешна площ на колелото.

След това разклатете бутилката, свържете вентила на гумата към бутилката с уплътнител и натиснете. Само за няколко секунди гумата се пълни със сгъстен газ и херметизиращо вещество.

Това обаче отново е временно решение, за да можете да стигнете до монтаж на гума. Трябва също да знаете, че ако сте спукали странично гума с дебелина един сантиметър и половина или повече, уплътнителят едва ли ще ви помогне - можете само да извикате евакуатор или да купите резервна гума или гуми наблизо.

Ако нямате инструменти под ръка

Ситуациите на пътя могат да бъдат различни. Понякога може да сте спукали гума далеч от цивилизацията под формата на бензиностанции и търговци на гуми.

Ако гумата е спукана и откриете мястото на пробива (понякога трябва да полеете вода върху гумата и тогава на мястото на повредата ще се получи въздушно мехурче), можете да опитате да завиете по-голям самонарезен винт в дупката, така че той буквално да "бетонира" пробива.

Препоръчително е да комбинирате завинтването с нанасянето на уплътнител, който трябва да се впръска в гумата през нипела.

Ако ремонтът ви е неуспешен

Ако не успеете да поправите автомобила, освен да извикате евакуатор, има няколко алтернативни решения.

По-специално, можете да отстраните спуканата гума, да извикате такси и да отидете до най-близкия магазин за гуми.

Защо трябва да се загряват амортисьорите на колите при ниски температури

Понякога е по-удобно да се използва услуга за монтаж на гуми на място или например да се обадите на приятел и да поискате резервна гума (това е удачно, ако автомобилът и джантите не са с "екзотичен" размер).

Можете също така да закупите резервна гума втора употреба в онлайн форуми. Впрочем, по-бързо и по-удобно е да поискате помощ от други шофьори на пътя, по-специално - да купите или да вземете назаем "резервна" гума, за да стигнете до най-близкия автосервиз.

Общи препоръки

Както става ясно от гореизложеното, ако тръгвате на дълго пътуване извън града, е добре предвидливо да сложите в багажника комплект за ремонт на безкамерни гуми, уплътнител, няколко отвертки и няколко винтчета.

Препоръчваме също така да носите със себе си помпа. Но ако нямате такава, когато ви е необходима, винаги можете да помолите преминаващите шофьори. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • РУМЕН
  13.02.2022 10:36
  Много е важно да имаме "ГАЕЧЕН" ключ!? Вие малоумници ли сте?
 • 1313
  13.02.2022 14:44
  Как да харесам сайта ви, като по-ТЪПА статия НЕ съм срещал досега? Трябва да се преименувате на US - мама!
 • Трепачи
  13.02.2022 15:13
  Избихте рибата с тази статия.
 • Чичо Скрудж
  13.02.2022 23:52
  А най-добре е да направите автоасистанс с пълно автокаско и да викнете застрахователя да ви сменят гумата.
 • Пантуди
  14.02.2022 8:53
  Да тръгнеш на път без резервна гума е като "да идеш на сватба без к...р". Ако нямаш ремонтен комплект или резервна гума крик и ключ не тръгвай! Запомнете хора колата има пет гуми и трябва да се грижим еднакво за всички. В противен случай ще ви се спуска портмонето!
 • Иван
  14.02.2022 10:29
  Вие изобщо нормални ли сте?!
 • КЗЛ
  14.02.2022 14:08
  Рядко тъпа статия!Пулицър за глупака,който я е съчинил...или просто уволнение за него!
 • Горския/forester/
  14.02.2022 18:53
  Пълна олигофрения.
 • Ха- ха- ха
  15.02.2022 11:39
  В белите държави само се обаждаш на застрахователната си компания. Всякакав ремонт на пътя е забранен. Без да имаш каско.С обикновена гражданска отговорност.
 • Иван
  15.02.2022 15:18
  Сменяме е
 • Тъп въпрос, тъп отговор!
  15.02.2022 20:27
  Духаш супата точка
 • КОКО
  16.02.2022 7:13
  Според мен най доброто решение е разервна гума. Всичко останало е ала бала.
 • M. P
  16.02.2022 8:10
  Логично е да повикат патна помощ и в парвия близнак сервиз квса тея статии какво да направя?