Какви въпроси да зададете при покупка на автомобил

  • 18.05.2020 8:33 /
  • 1638 /
  • 0
Какви въпроси да зададете при покупка на автомобил

Купуването на употребяван автомобил е решаваща стъпка и за да не купувате атрактивно тяло с умиращ двигател и изгнили прагове е важно правилно да задавате въпроси на продавача.

Ето защо трябва да се подготвите за проверка на автомобила, с ясно разбиране на това, което трябва да знаете за колата.

Експерти препоръчват предварително да проучите оборудването, аксесоарите, проблемните места и функциите на избраната кола. Например, ако в оборудването на модела са били включени кожени седалки и при проверка се оказва, че тапицерията е тъкан, това е повод да попитате продавача: крие ли възрастта на колата с нови столове?

Ако в блогове и интернет ревюта пише, че избраният модел откровено „яде“ масло, а собственикът твърди, че не долива до смяната, тогава помислете: какво не е наред с автомобила, пробега или продавач.

Когато купувате употребявана кола, можете да сте сигурни, че продавачът ще излъже за нещо. Отговорите на повечето въпроси най-вероятно няма да са надеждни, но това може да бъде разпознато, ако се подготвите предварително.

Експерти подбраха конкретен списък с въпроси, които ще ви помогнат да определите добра опция за покупка.

- Продавачът ли е първият собственик на автомобил? Ако е така, тогава в ръцете му трябва да бъдат документи и сервизна книжка.

- Коя година е колата? Често колите, пуснати от монтажната линия през лятото, се продават в салони в началото на следващата година. Например автомобил, чиято дата на производство съгласно TCP е август 2008 г., може да бъде продаден през февруари 2009 г. Недобросъвестните продавачи могат да спекулират тази разлика в тяхна полза, като посочат в обявата датата на закупуване на автомобила, а не реалната година на производство. Когато купувате употребяван автомобил, трябва да сравните датата на производство и продажба. Това ще ви позволи да разберете повече информация за автомобила: прегледи на производителя поради недостатъци в дизайна, подобрения в сравнение с предишни поколения, оборудване, функции, които могат да се променят за марките автомобили годишно.

- Какъв е пробегът на автомобила? Продавачът е карал само от вкъщи до детската градина, магазина и работата или го е карал ежедневно по стотина километра, живее в предградията и работи в града? Тази информация ще ви помогне да определите реалния пробег на автомобила.

- Къде се обслужваше колата? При официални дилъри, при майстори на гаражи или в специализирани центрове. Разберете името на сервиза и прочетете отзиви за него.

- Колата претърпявала ли е удар? Ако да - какъв? Всеки сблъсък оставя отпечатък върху автомобила - независимо дали става дума за огъната регистрационна табела или нарушена геометрия на каросерията. Трудно е да се повярва, ако 10-годишна кола никога не е попаднала дори в малки злополуки. Попитайте внимателно собственика за всяка неравност по каросерията. На пръв поглед безобиден сблъсък в задръстване при ниска скорост без видими повреди отвън може да скрие сериозни проблеми вътре: счупен механизъм за отваряне и затваряне на багажника или счупена сонда под капака.

- Какви ремонти са извършени? Първо попитайте дали редовно е обслужван. И второ - какви основни повреди вече е преживяла колата? Може би предното стъкло е заменено. Тогава ще стане ясно защо годината на производство на стъкло не съвпада с годината на производство на машината.

- Какво не работи в колата? Помолете веднага продавача честно да ви каже за това, което се нуждае от ремонт и подмяна. Може би климатикът не охлажда, крушката в багажника или жабката е изгоряла.

КОМЕНТИРАЙ