Как снегът може сериозно да повреди автомобилите

  • 16.12.2022 10:50 /
  • 7034 /
  • 0
Как снегът може сериозно да повреди автомобилите

Критичната дълбочина на снега е различна за всеки модел автомобил, но слой с дебелина, равна на пътния просвет, може да представлява известен риск на пътя.

При шофиране в такъв сняг трябва да се внимава и известно време след преминаване на такъв участък трябва да наблюдавате внимателно автомобила и информацията от приборния панел. Снегът, който изглежда толкова бял и пухкав, може да ви причини много неприятности.

Опасност от повреда на каросерията и компонентите

Плътният мек сняг може да скрие бордюри и големи камъни, които могат да смачкат праговете и дори да повредят агрегатите под тях. За щастие дупките са по-малък проблем - дълбокият сняг не предполага бързо шофиране, а и самият сняг не е лош "амортисьор", така че вероятността да се смачкат джантите е сравнително малка.

Откъснати брони и спойлери

Повече или по-малко плътният, дълбок сняг може да доведе до счупване или загуба на елементите, които покриват долната част на каросерията на съвременните автомобили.

Експерт разясни какво се случва с Tesla след 3 години и 65 хил. км пробег

Също така на зимните пътища пластмасовите спойлери, разположени под предната броня, често са засегнати. Това е така, тъй като те не са предназначени за улавяне на сняг, а на много по-малко плътен въздух.

Запушена изпускателна тръба

При движение на заден ход е лесно случайно да ударите задната част на автомобила в снежна преспа и да запушите изпускателната тръба със сняг.

Ако запушването се окаже плътно, двигателят ще спре. Също така при шофиране в сняг (по-често на заден ход) може да се блокира зоната над предпазителя на двигателя. Когато снегът се разтопи, а след това замръзне от мотора, твърдият сняг ще предаде вибрациите от двигателя към каросерията на автомобила.

Вибрация на колелото

При маневриране в насипен сняг уплътнената снежна маса полепва по джантите на колелата - това важи особено за вътрешната страна на колелото. Ако тези замръзнали снежни буци са разположени неравномерно, те могат да причинят значителен дисбаланс на колелата.

Ето колко опасен е препълненият резервоар за гориво в автомобила

Прегряване поради сняг в решетката

При шофиране в неизчистен сняг въздухоуловителите могат да закрият зоната пред радиатора на двигателя.  Ако двигателят е принуден да работи в тежки условия, той може да прегрее с всички свързани с това последици, някои от които ще се проявят с течение на времето.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ