Как по-скъпо да продадем употребявания си автомобил

  • 04.03.2022 10:50 /
  • 3417 /
  • 0
Как по-скъпо да продадем употребявания си автомобил

Въпреки, че има има фирми и хора, които съвсем професионално се занимават с продажбата на коли втора употреба, все пак всеки от нас може да получите най-голяма сума за машината си, като продаде автомобила си сам.

Но за да го направите, ще трябва да извършите предварителна подготовка и да се срещнете с купувачи.

Професионалните прекупвачи знаят как да продават стари и дори неликвидни автомобили - можете и трябва да вземете пример от тях в тази област. Те имат акаунти в мрежата и от тях може да се заимства техния начин за подготовка на автомобила за изгодна продажба.

Ако автомобилът ви е в напълно окаяно състояние, независимо как го подготвяте, той няма да се продаде за много пари. По-изгодно е да го продадете за части, ако е възможно, или да го предадете за скрап.

Сериозните и скъпоструващи повреди включват умиращи двигатели, остарели автоматични трансмисии, корозирали каросерии, повреди в електрониката, автомобили от тежки катастрофи, пожари и наводнения.

Ако в автомобила ви не е открита нито една от тези характеристики, то той може да бъде изгодно продаден самостоятелно.

Скъпо допълнително оборудване

Много продавачи завишават цената на автомобила чрез допълнително оборудване, като GPS навигация, обвес, субуфери, модни мултимедийни системи, лебедки и др. Но всичко това не трябва да влияе на цената на автомобила.

Какви проблеми с колата да очаквате, ако моторното масло не потъмнява

Първо, потенциалният купувач може да не се нуждае от такива допълнителни части, поради което ще избере по-евтин автомобил без допълнителни функции. Второ, купувачът не е сигурен, че оборудването е било инсталирано правилно, ако това не е направено от завода или от търговеца.

Помнете, че продажбата на зимните гуми, тунингованите джанти и релсите на покрива поотделно може да донесе повече пари, отколкото ако се опитате да ги продадете заедно с автомобила.

Обслужване

Купувачът е по-склонен да избере напълно обслужен автомобил, на който току-що са подменени консумативите, отколкото автомобил, за който все още има да похарчи много, преди да седне зад волана. Не пестете средства от подготовката преди продажбата - това е инвестиция, която се изплаща.

Нови спирачни накладки и дискове, сменени технически течности и филтри ще бъдат примамка за купувачите. Обикновено, след като купи стар автомобил, първото нещо, което новият собственик прави след регистрацията, е да отиде до сервиза и да замени консумативите с нови.

Ако предишният собственик на автомобила го направи вместо него, купувачът е готов да плати малко повече за автомобила, за да си спести време. Особено ако собственикът предостави разписки и документи, защото потенциалният купувач няма да повярва на думите му.

Каросерия

Автомобил без драскотини и надрасквания изглежда по-привлекателен и желан за покупка, въпреки че в тези повреди няма нищо критично. Но коригирането им може да увеличи стойността на автомобила с още малко.

Микропукнатините и други подобни проблеми могат да се коригират с подръчни средства. Ако потенциалният купувач няма за какво да се оплаче, той няма да може и да се пазари.

Фарове и колела

Почти всеки автосервиз предлага полиране на фаровете, за да направи светлините по-ярки. Всички изгорели крушки трябва да бъдат сменени преди продажбата - всичко трябва да работи в автомобила, който искате да продадете на възможно най-висока цена.

Невидима опасност: Какви видове корозия на каросерията на колите съществуват

Ако джантите ви са надраскани, има смисъл да ги обновите. А един евтин оцветител за гума ще превърне дори "уморените" гуми в лъскави и красиви. Добрите колела също допринасят за цялостната привлекателност на автомобила.

Салон

Изхвърлете всички отпадъци и боклуци от интериора, джобовете и багажното отделение, преди да направите снимки и да ги представите на потенциалните купувачи. Колкото по-малко предмети, толкова по-добре.

Не е необходимо да поръчвате скъпоструваща услуга за химическо чистене, но е важно да прахосмукирате и почистите от прах интериора. Почиствайте дори труднодостъпните места - например под педалите.

Полирол с ненатрапчива миризма ще направи повърхностите блестящи и почти като нови. Ако нямате време да се справите сами, изберете на автомивката пакет за измиване на автомобила с прахосмукачка и почистване на салона.

Моторно отделение

Най-добре е да не миете двигателя, а само да избършете повърхностите с кърпа. Опитните купувачи на автомобили втора ръка ще заподозрат проблем, ако пространството под предния капак е измито. Обикновените шофьори не го правят с години,  освен ако не се опитват да прикрият течове на масло и антифриз.

Снимки

Обявата трябва да включва възможно най-много информативни фотографии отвън в профил, от всички страни и отвътре - състоянието на седалките, волана и общия вид на интериора.

Снимките на чист и подреден автомобил привличат повече внимание от страна на купувачите. Автомобилът трябва да се подготвя преди всяко показване. Чистият автомобил показва по-добре цвета на каросерията, всички части, повредите и цялостното състояние.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!


 

 

 

КОМЕНТИРАЙ