Как начинаещият шофьор да си избере сервиз за колата и да не бъде излъган

  • 20.09.2022 10:18 /
  • 1116 /
  • 0
Как начинаещият шофьор да си избере сервиз за колата и да не бъде излъган

Личната кола е постоянен разход за застраховка, гориво и паркоместа. Освен това ще са необходими големи пари за ремонт и поддръжка. За начинаещите собственици на автомобили е трудно да вземат решение за избора на сервиз, защото не искат да плащат повече и още повече да го правят за некадърни майстори. За да направите избор, трябва да знаете няколко важни неща.

Основи

Има няколко възможности за сервизи: представителства; технически центрове; специализирани сервизи; гаражни работилници.

Естествено, всеки сервиз си има своите предимства и недостатъци.

Представителства/дилърски центрове

Това са така наречените официални сервизи, които осигуряват гаранционно и следгаранционно обслужване. Те дават възможност за пълно преоборудване или доборудване на автомобила.

Основното предимство на дилърските центрове е, че при ремонт се запазва гаранцията на новото превозно. По време на ремонта се използват само оригинални резервни части и компоненти. Основният недостатък е високата цена на поддръжката. Собственикът на автомобила ще бъде обвързан с дилърския център за срока на гаранцията. Въпреки високата цена, никой не е застрахован от грешки при ремонта, така че дори и тук можете да срещнете ремонт с лошо качество. Друг недостатък е, че ако има сериозна повреда, най-вероятно на собственика на автомобила ще бъде предложено да смени целия агрегат. А това на свой ред води до оскъпяване на ремонта. Ако говорим за цената, тогава смяната на маслото и филтрите на средна европейска кола ще струва доста.

Големи технически центрове

Като правило това са многомаркови сервизи, които работят еднакво с почти всички модели и марки автомобили. По отношение на обслужването те практически не се различават от представителствата. Въпреки че има един плюс - разходите за ремонт ще струват по-малко. Докато водачът пие кафе, всички неизправности ще бъдат отстранени възможно най-бързо, ако е възможно. Такива центрове разполагат и със сериозно оборудване с широк спектър от услуги.

Вторият плюс е, че вече няма да се занимавате със закупуване на оригинални резервни части, ако собственикът на колата иска оптимална подмяна, тогава ще го позволи. Има дори опция за използване на части втора употреба. В голям технически център, за да смените маслото и филтрите, ще трябва да похарчите по-малко, отколкото при официалния дилър.

Профилни сервизи

Както подсказва името, такива сервизи са специализирани в ремонта на определена марка автомобили. Дори и да се наложи смяна на зимни гуми с летни, собственикът на автомобила ще получи отказ, ако се обърне към сервиз на Mercedes-Benz с автомобил Audi. 

Просто казано, специализиран сервиз никога няма да предприеме дори дребни ремонти на непрофилна кола. За собствениците на автомобили това е огромен плюс - никога няма много клиенти. Вторият, може би по-важен положителен фактор е, че сервизът разполага със специализирано оборудване, което ще позволи не само качествена диагностика, но и качествени ремонти. В същото време цената на ремонта е доста приемлива. Клиентът, дори случайно, ще бъде изненадан от вниманието. В такива работилници има минимум допълнителни услуги, които яростно се предлагат. По правило информация за тях се разпространява от уста на уста.

Гаражни сервизи

Въпреки скептицизма на много собственици на автомобили, тези сервизи често предоставят наистина отлични услуги. В края на краищата въпросните  често се отварят от бивши служители на представителства или специализирани центрове, тоест професионалисти в своята област. Най-големият плюс на гаражните сервизи  е ниската цена на услугите. Но ако не познавате главния майстор, тогава не трябва да очаквате, че качеството на ремонта на автомобила ще бъде на високо ниво. Възможно е да има проблем с настройката на електронните контролни блокове поради липсата на специално оборудване.

Не е най-добрият вариант - боядисване на кола в такава работилница. Обикновено такава работа се извършва в полузанаятчийски условия, което не води до най-добър резултат. В гаражната работилница ще вземат най-малко за подмяна на филтри и масло.

Какво да търсите при избора на сервиз?

В никакъв случай не базирайте мнението си само на цената на услугите. Докато колата е в гаранция, по-рационално е тя да бъде обслужвана в официалния дилърски център, въпреки цената на услугите.

Най-неприятното е, че когато се свържете с друг сервиз, собственикът на автомобила ще загуби фабричната гаранция. Веднага след края на гаранцията изберете сервиз, като вземете предвид следните фактори:

огледайте сервиза, външният вид трябва да предизвиква само положителни емоции; 

уточнете колко бързо ще бъде извършена работата, това е много важен момент;

по-добре е да изберете специализиран сервиз, който разполага със специално оборудване и чиито служители познават силните и слабите страни на конкретни машини;

анализирайте цените за подобни сервизи, те трябва да бъдат оптимални, но не над средните;

сервизът трябва да даде гаранция за работата си, поне минимална;

удобно местоположение: след като напуснете колата, ще трябва да се приберете сами;

не забравяйте да разпитате приятели, дори много далечни, тоест събирайте отзиви за сервиза.

Ако познавате конкретен майстор, не се колебайте да се свържете с него или да се възползвате от връзките на доверен шофьор. Но ако след първия разговор сте имали само отрицателни впечатления и става дума само за цената, тогава е по-добре да откажете услугите.

КОМЕНТИРАЙ