Как да увеличим проходимостта на автомобила през зимата

  • 21.02.2021 8:50 /
  • 2230 /
  • 1
Как да увеличим проходимостта на автомобила през зимата

Всички шофьори знаят, че с настъпването на студено време е необходимо да сменят гумите, в противен случай първият сняг може да причини сериозни проблеми и инциденти. Но понякога само зимните гуми не са достатъчни. Например в селските райони, където пътищата често са в много лошо състояние или при заледен път. Тук са необходими по-сериозни мерки. Нека да разгледаме как да увеличим проходимостта на автомобила през зимата.

Вериги за сняг
Веригите за сняг за автомобили са познати на много от шофьорите. Те се състоят от няколко надлъжни кабела, които са свързани помежду си чрез специални връзки по такъв начин, че да се образува пчелна пита. Веригите гарантират безпроблемно пътуване и дори държат колата в покой при наклон.

Трябва да се отбележи, че веригите не са универсални; те трябва да бъдат избрани за конкретен размер гумата. Тоест, когато сменяте своя автомобил, най-вероятно ще трябва да закупите нов комплект вериги.

Препоръчително е да инсталирате веригите предварително, преди да влезете в труден участък от пътя. Веригите се инсталират лесно при автомобил в покой, обикновено дори не е необходим крик. Когато потеглите се самозатягат до необходимото.

Има и вериги за кал, с които няма пътища, които да бъдат страшни: сняг, лед, пясък, мокра кал и глина - всичко ще бъде наред! И на цена са по-евтини от „снежните“. Инсталирането на такива вериги също помага да се задържи превозното средство на противоположната страна на наклона.

Веригите от кал не се самонатягат. След като ги монтирате на колелата, се препоръчва карате няколко метра и да слезете, за да проверите опъването на веригите и при необходимост да ги затегнете.

Обикновено е достатъчно да поставите две вериги на гумите на задвижващата ос, но ако се наложи да преодолеете много трудна зона може да се наложи да сложите и четирите колела.


 

Гривни
Гривните са практически аналогични на веригите, които просто са нарязани на няколко отделни парчета. Обикновено се се слагат няколко парчета на колело, защото колкото повече гривни има, толкова по-висока ще бъде пропускливостта.

Препоръчително е да прикрепите 3-4 гривни към всяко колело. Особеността на гривните е, че монтажът е възможен както предварително, така и в момента, когато колата вече е заседнала в снега.

Във втория случай, разбира се, ще трябва да измръзнете малко, докато ги сложите, но гривните за използване в такива аварийни ситуации са напълно подходящи.

За разлика от веригите за сняг, гривните са по-универсални. Не е необходимо да избирате модел за точния стандартен размер на колелото. По принцип е невъзможно да ги инсталирате на някои колела, например ако слотовете са много тесни или колелото е много малко.

Самите гривни могат да се различават по дължината на колана и броя на връзките. Те са разделени на размери, които са предназначени за монтаж на леки автомобили, кросоувъри и големи джипове.

Когато използвате гривни е важно да знаете, че возенето няма да бъде гладко, но на заснежен път те работят перфектно и също така лесно ще ви помогнат да излезете от снежна преспи.

Сред недостатъците може да се отбележи повишеното натоварване на окачването и евентуално скъсване, ако не се спазват правилата за експлоатация. Като цяло не са толкова трайни като веригите.

Разликата в цената между различните комплекти обикновено се дължи на материала, от който са направени сапаните, качеството на закопчалката и наличието на допълнителна защита за дисковете. Ако искате гривните да служат дълго време и да бъдат възможно най-лесни за използване, тогава не трябва да пестите.

Много често неудобните крепежни елементи затрудняват монтажа, което може да усложни и без това неприятна ситуация за вас, когато колата заседне в снега.Ремъци
Ремъците против приплъзване понякога се наричат ​​„капани“. Благодарение на тези устройства колелата могат да стъпят на твърда повърхност и да преодолеят трудна зона. Те представляват специални профилирани плочи, които могат да бъдат пластмасови, композитни или алуминиеви.

Това е много добро решение, ако трябва да извадите кола, заседнала в снежна преспи. Не е нужно да търсите дъски, клони и други отломки, които да поставите под колелата.

Ако в багажника има ремъци, просто ги сложете под задвижващото колело по посока на превозното средство. Големият плюс е, че е универсален продукт и е подходящ за всеки автомобил. 

 

/auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • quattro™
    22.02.2021 14:47
    Просто си купуваме куаттро.