Как да убием коронавируса в колата

 • 16.03.2020 7:59 /
 • 36605 /
 • 5
Как да убием коронавируса в колата

Ако вие прекарвате много време във ваши автомобил, за вас със сигурност ще е интересно да знаете как да се защитите от коронавируса, който е способен да живее по някои повърхности цели няколко дни. 

Когато се стига до дезинфекция на салона, собствениците се сблъскват с това, че пластмасата и хрома може да се увредят в резултат на взаимодействието с различни вещества.

Добрата новина: да се защити салона на автомобила от всевъзможни вируси е доста лесно и не са необходими разяждащи повърхността препарати. 

Това твърди експерт от международна компания, произвеждаща битова химия, пожелал да запази анонимност: все пак отговорите му са против продукцията на работодателя му. 

Основно оръжие против вирусите, според експерта, е сапунът, който с лекота унищожава тези микроорганизми. При това без последствие за тапицерията на салона. 

Въпреки насажданото мнение, дезинфекциращите средства за ръце и продуктите на спиртна основа се справят със задачата доста по-зле от сапуна. 

Също трябва да се избягват всякакви почистваща средства, в които е отбелязано, че няма миещи средства - те са безполезни. 

За дезинфекция отлична работа ще свършат и мокрите кърпички или салфетките за сваляне на грим: средствата за грижа за кожата обикновено съдържат овлажняващи вещества, които са добре за кожения салон или оплетката на волана. 

Всъщност, почистващите препарати на основата на спирта изсушават кожената тапицерия и са крайно нежелателни. 

Друго ефективно средство е препарат за поддържане на кожата на салона. Тези препарати съдържат активни вещества, убиващи микробите. 

Освен това, те намаляват повърхностното задържане на водата, помагайки ѝ да проникне по-надълбоко и да измие вирусите от труднодостъпните микропукнатини.  

Независимо от това, кой препарат вие сте избрали, не забравяйте да изтриете повърхността след обработка. 

Миещи средства не трябва да бъдат оставяни по материалите на интериора. 

"Трябва да се избягват всякакви разтворители (на спирта, ацетона, керосина и тн)". Не само защото те могат да увредят скъпите детайли на интериора, но и защото те не влияят върху вирусите", признава експертът. 

Също трябва да се избягват аерозолните дезинфекциращи средства, които бидейки разпръснати не по цялата повърхност, не дават желания резултат на обработка на салона. 

При ползването на коли за споделени пътувания обработвайте волана, скоростния лост, лостчетата зад волана и тъчскрийна на мултимедийната система, ако има такава. 

Не е излишно да се обработи и огледалото за задно виждане, ако вие ще го настройвате. 

Като цяло ви припомняме:  

- сапунът ни е най-доброят приятел;

- избягвайте избелващите средства;

- не използвайте разтворители;

- дезинфектиращите средства за ръце са слабо ефективни и изсушават кожата;

- за кожен салон използвайте препарат за поддържане на кожи;

- изтрийте повърхността след обработка;

- подредете си приоритетите: кои повърхности най-често пипате, включително копчета и превключватели, огледалото за задно виждане и дори капачето на резервоара;

- колкото е по-семпъл интериорът, толкова ще бъде по-лесен за почистване. 

 

 •  

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • futurehealth
  16.03.2020 9:44
  http://www.future-health.bg/ банка за стволови клетки
 • Димитров
  16.03.2020 10:56
  Трябва да ви докладват за тази невярна статия (че спирта бил безполезен) и да ви осъдят! Мърлячи! Заради едно "цъкане" и четвърт цент подвеждате хората! Боклуци!
 • КОЛЧЕВ
  17.03.2020 0:26
  ВЛЯЗОХ В ТЕМАТА, САМО ДА ИЗТЪКНА КВИ НЕДОНОСЧЕТА И ИНТЕРЕС ЧИЙ СТЕ В ТОЯ БЛИЦ. НЕ ВИ ПРАВИ ЧЕСТ В ТЕЗИ ВРЕМЕНА ТАКАВА ИНТЕРЕСЧИЙСКА НАГЛАСА ВЗЕМЕТЕ СЕ В РЪЦЕ БЕ. НЕ СТЕ БЕЗСМЪРТНИ. ГОЛЯМО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЩЕ ПАДНЕ, СКЕЬ КАТО ТОВА ПРИКЛЮЧИ НЯКОГАА
 • Камен
  18.03.2020 9:28
  Поредната тъпотия от БЛИЦ
 • Най-лесно.
  18.03.2020 10:33
  Като я продадем. Ако има някой да купи таратайките ни.