Как да снимаме колата, за да я продадем по-бързо и за повече пари

  • 29.09.2021 8:34 /
  • 2410 /
  • 1
Как да снимаме колата, за да я продадем по-бързо и за повече пари

Не е възможно бързо и изходно да продадете колата си без качествени снимки. И не става дума за снимки, които да са направени задължително от фотограф. 

Вие сами можете да се справите с тази задача, ако изучите основните правила и похвати. 

Повярвайте, грамотно подбраните снимки ще увеличат шансовете ви за продажба със 70% и ще предизвикат доверие у купувача. 

Ето как да започнете и проведете снимките, за да ви се получи. 

Подготовка за снимките 

Като начало внимателно измийте колата, особено ако тя дълго време е седяла в гаража. Ако колата на снимките е в неприветлив вид, със сигурност никой няма да я купи, колкото и да гледа добрите ѝ характеристики.  

Важно е след автомивката по корпуса да няма никакви сапунени петна или петна от вода. Също не трябва "да се чисти до блясък" пространството под предния капак, за да не бъде изплашен купувачът. Каросерията може да се полира с восък, но не се престаравайте. 

На снимките в резултат може да се виждат следи или петна, ако слънцето е твърде ярко.

Джантите също трябва да се измият задължително, като специално внимание трябва да се обърне на тасовете. 

Заличете следите от отлюспила се боя и драскотини колкото е възможно. Почистете салона, по-специално волана, педалите, таблото с приборите и стъклата.

Изборът на място и време 

Най-лесно е да се снима колата на фона на тухлена стена. Следете за оттенъците на обектите - те трябва да се отличават, а не да се сливат. Не снимайте синя кола, стояща пред същата ограда. 

За снимките е необходима мека светлина, за да не изпъкнат вдлъбнатините и другите дефекти под лъчите на яркото слънце. 

Идеалните условия - облачен ден, тогава светлината ще е оптимална. 

Не е задължително снимките да се правят безупречни, за да не се изплаши клиентът. Хората ще решат, че снимките са от автосалон. Снимките за частни обяви трябва да са естествени, реалистични. 

Не забравяйте за отраженията в прозорците. Трябва да се припомни, че в стъклените повърхности и огледалата на колата ще се отрази всичко, което е до тях. И това е не по-малко важно за купувача и влияе на външния вид на колата.

Например, снимайки колата пред развалини или контейнери за боклук, които са зад вас, те ще станат част от снимката. 

Те ще се виждат в отраженията. В идеални условия в стъклата и огледалата трябва да се отразяват облаците и нищо повече. Следете колата да е единственият главен герой на снимките. Закарайте я на открито пространство или в красива природна забележителност. Намерете живописно място и там снимайте своята кола. 

Впечатленията от снимките ще са по-добри. 

Не снимайте на фона на гараж 

Пред гаража или вътре в него колата не се снима. Снимките от този вид създават впечатление за изоставена, "убита" кола, а също нараства и риска от краба на автомобила. 

Пример, извършено е дръзко престъпление - двама злосторници са успели по снимките в обявата да намерят жилището, пред което е бил паркиран автомобила, обявен за продажба, и са го откраднали. 

И така, продавайки вашата техника, не разпространявайте снимки на вашия гараж, за да не може да се разпознае мястото на съхраняване. 

Снимайте колата от няколко ракурса

Преди снимките загасете двигателя, включете фаровете и обърнете колелата към обектива на камерата. Така купувачът по-лесно ще разгледа целостта на фаровете, бронята, предния капак и стъклата. 

Направете ракурс три четвърти, за да може да се покажат по-добре боята, страничните калници или, например, тунингова предна броня. 

За да заснемете цялата предна част на салона, седнете на задната седалка и сгънете предните седалки, за да не пречат на гледката. Ако някой от елементите на оборудването на автомобила пречи, премахнете го. 

Поставете камерата на кората на багажника, за да може максимално да обхване пространството на салона. 

Стативите с гъвкави крачета ще бъдат особено полезни (те могат да бъдат закрепени за кормилото). Не забравяйте снимките да са от актуалния сезон. 

Ако продавате колата през лятото, а на снимките е зима, купувачът ще си помисли, че автомобилът се продава вече доста време. 

Ако в описанието към обявата са споменати дефекти по каросерията, не ги крийте на снимките. 

Направете по 4-5 снимки от всеки един ракурс и след това изберете най-хубавите. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Христов
    03.10.2021 12:47
    Добра статия.